23/6/2022Nieuwsbrief

Goedendag vanuit het koude Oeganda. 

Het is hier op het moment 22 graden overdag en dat betekent dat het voor ons truienweer is. Helaas zijn we bijna allemaal ziek geweest deze maand. Het was een mengelmoes van een erg virus (of het corona is weten we niet maar het lijkt er erg op) en malaria. Het was moeilijk om alles draaiende te houden omdat ook bijna al ons personeel ziek was. Veel van de kinderen van ons “mama en ik “project hebben ook in het ziekenhuis gelegen. 

Mama en ik
Wat hebben we al veel bereikt met dit project. Wat hebben we al veel levens kunnen redden. Het is erg fijn dat de ouders en grootouders ons weten te vinden. Daar zit hier alleen wel een “maar “aan. We hebben de laatste tijd zoveel aanloop dat we niet de financiële middelen hebben om alle kinderen aan te nemen. Dit grijpt ons zeer erg aan. 

Veel van de families die we hebben kunnen na een aantal weken in het ziekenhuis en veel begeleiding het thuis zelf aan. Een aantal situaties is zeer schrijnend en deze moeders hebben een plekje nodig om te verblijven.

Twee geweldige 17-jarige jongens hebben de afgelopen tijd geld opgehaald (door bonbons te verkopen) om deze zomer twee extra kamers voor gezinnen te maken. Ze komen zelf een isolatiekamer maken, waar een gezin kan blijven tot ze de anderen kinderen niet meer ziek kunnen maken. (Bijvoorbeeld met TB)

We hebben in de afgelopen weken twee zeer ernstig ondervoede kinderen aangenomen. Het zal voor deze kinderen een lange weg naar herstel zijn. 

Wat nu?
Er is altijd een reden voor ondervoeding.  Veel van de ouders die wij zien hebben de basisschool niet afgemaakt en de vaders van de kinderen zijn bijna nooit in beeld. (Of niet verantwoordelijk)

Wij staan de moeders en/of ouders en grootouders altijd bij en leren hen hoe ze voor hun kinderen kunnen zorgen. Maar dan is de volgende vraag. Hoe zorgen we ervoor dat de ouders niet terugvallen en de kinderen niet weer ondervoed worden.

Op dit moment hebben we een proefproject lopen. De ouders die land tot hun beschikking hebben krijgen namelijk les in “Farming Gods way”. Dit is een landbouwmethode die zichzelf inmiddels heeft bewezen, en die in heel Afrika ondertussen steeds meer bekendheid krijgt.

Als gezinnen deze methode toepassen is het zeker dat ze betere oogsten binnenhalen. Sommige zeggen dat dit wel ruim 30% procent meer ophaalt dan de klassieke methode en ook droogt de grond er niet door uit. Door deze grotere oogst kunnen de gezinnen gezonder eten maar ook hun prachtige producten op de markt brengen waardoor ze wellicht een zelfstandig leven op kunnen bouwen en aan de armoede kunnen ontsnappen.

Wij zijn op dit moment kleinschalig met dit project begonnen. Naast hun training in Farming Gods way willen we de ouders graag naar een business school sturen. Dit zijn kortstondige opleidingen. (Rond de drie weken) die volledig gericht zijn op mensen die niet veel naar school zijn geweest. 

Na de trainingen zullen we de ouders voor twee oogsten op hun eigen land helpen. 

Het proefproject gaat heel erg goed. We zijn nu aan het onderzoeken hoe het gaat en hoeveel het ons zou kosten om dit voor alle ouders te doen.

Zorgboerderij
Het gaat op de boerderij allemaal rustig zijn gangetje. Bijna alle groenten zijn volgroeid en verkocht. De jongeren hopen genoeg verdiend te hebben om een dagje uit te kunnen gaan. Binnenkort zal het geld geteld worden en gekeken worden wat voor uitje het uiteindelijk zal worden.

We zijn begonnen met het kopen van de materialen voor de varkensverblijven bij een aantal jongeren thuis. Hopelijk kunnen we in de volgende nieuwsbrief hier meer over vertellen.

We zijn ook bezig met het aanschaffen van kuikentjes. Het verzorgen van kuikentjes is meer precies en moeilijker werk (Dan de koeien en varkens, etc) maar we denken dat een aantal van onze jongeren daar klaar voor is. De jongeren leren hierbij om de kuikentjes te verzorgen zodat ze opgroeien tot kippen om ze dan weer te verkopen. Ze zijn nu bezig om de hokken helemaal te desinfecteren.

We hebben op het moment veel babydieren op de boerderij. Vooral de kalkoenen zijn erg mooi.

Het winkeltje waar de jongeren zelf spulletjes gaan verkopen is af. We hebben alleen nog bakken en planken etc nodig en dan kunnen ze daar hun spulletjes leren te verkopen.

(dit winkeltje wordt gedeeld met de moeders uit het mama en ik project)

 

Naar overzicht