Nieuwsbrief April 2017

Het regenseizoen is begonnen. Wat keken we uit naar de regen. Als het meeste van je eten van je eigen land komt begin je het weer steeds meer in de gaten te houden. Na de erge droogte is de regen weer begonnen en kunnen we weer goed van ons land eten. 

Pasen
We hebben van Pasen genoten. Op goede vrijdag en op eerste paasdag zijn we met z’n allen naar de kerk geweest. Er waren een aantal mooie diensten.  Tijdens de paasdienst zijn drie van onze kinderen gedoopt. Na een goede voorbereiding hebben ze besloten gedoopt te worden. Het was een heel bijzonder moment en we zijn erg trots op ze. Na de dienst hebben we dit met z’n allen met een heerlijke maaltijd gevierd.

Pasen   

 

 

 

 

 

 

 

Eline is er
Eline is na een goede voorbereiding aangekomen in Oeganda. Misschien hebt u haar wel op de radio gehoord, in de krant zien staan of op een bestelbusje voorbij zien komen.  Ze heeft hard gewerkt voordat ze terugkwam naar Home Sweet Home. Intussen heeft ze de managementtaken voor de zorgboerderij overgenomen en is ze al druk bezig om van de zorgboerderij een succes te maken. Wij zijn erg blij met haar komst en hulp. Vanaf de volgende nieuwsbrief zal ze haar eigen stukje schrijven en u zo op de hoogte houden van het wel en wee op de boerderij.

 

 

 

 

 

 

Nachtwerker Jacenta
Na 8 jaar trouwe dienst heeft Jacenta ons verlaten. Jacenta had een hele tijd geleden haar eigen kapsalon opgezet en nu besloten om al haar tijd aan haar kapsalon te besteden. Heel erg begrijpelijk maar voor ons een groot verlies. Het was altijd heel fijn om met Jacenta te werken. Ze had veel liefde voor de kinderen en we konden altijd op haar rekenen. We missen haar ontzettend maar ze is gelukkig niet ver weg dus we zien haar nog geregeld. We hebben een fijn afscheidsfeestje gehad samen en we wensen haar al het geluk van de wereld met haar kapsalon.

Francis
Langzaam maar zeker lijkt er een heel project bijgekomen voor HSH Uganda. Steeds vaker zien we kinderen die ernstig ondervoed zijn. Deze kinderen zijn vaak te vroeg geboren, de kinderen hebben een handicap of de moeder heeft geen moedermelk. In Nederland is het dan heel makkelijk om op flesvoeding over te gaan maar hier is dit heel moeilijk. Een blik babyvoeding is namelijk voor sommige mensen net zo duur als een heel maandsalaris.  

We zijn blij te vermelden dat het met Betty heel goed gaat en dat ze zich nu helemaal normaal ontwikkeld. Helaas zijn er naast de succesverhalen ook hele verdrietige verhalen. Vandaag is namelijk een ander kindje dat we advies hebben gegeven overleden. Dit kindje was zo ondervoed dat het naar het ondervoedingscentrum van het ziekenhuis moest, maar het is daar vandaag helaas overleden.  

Wie onze facebookpagina volgt heeft kunnen lezen dat er nog een ouderpaar naar onze Day Care is gekomen met hun zoontje Francis. Op dit moment proberen we voor Francis te zorgen. (De moeder helpen aan melk, advies geven en drie dagen in de week fysiotherapie) Francis is 5 maanden oud. Hij is lichamelijk gehandicapt, heeft zijn heup tijdens de bevalling gebroken en is zwaar ondervoed omdat hij geen zuigkracht heeft en de moeder nu geen melk meer. 

We hebben van een sponsor nog voor twee weken flesvoeding gesponsord gekregen maar daarna hebben we niks meer. Wilt u Francis sponsoren zodat hij genoeg kan herstellen of in uw omgeving mensen vragen te helpen? (De kosten voor flesvoeding bedragen € 12,-  per week.) Wij zijn blij met elke bijdrage op onze rekening: NL73 RABO0122 8824 15. Als hij een beetje aangesterkt is zal onze fysiotherapeut met Francis naar een speciaal ziekenhuis gaan waar ze hem zullen onderzoeken en zien of er een operatie mogelijk is.  We houden u op de hoogte. 

              

 

 

 

 

Post
We willen iedereen die de laatste maanden ons iets gestuurd heeft bedanken. Helaas is er veel niet aangekomen. We zijn aan het overleggen met het postkantoor maar dit gaat erg moeizaam. We hebben deze week een pakketje mogen ontvangen voor Mercy haar verjaardag (heel erg bedankt) maar zijn nog aan het wachten op allerlei pakketjes die vanaf Oktober verzonden zijn. We willen u vragen om de trackingnummers te bewaren die u bij uw pakket krijgt. Zo kunnen wij achterhalen waar de pakketjes zijn blijven staan. Zo kunnen we de kinderen toch nog blij maken met de lieve pakketjes die u verstuurd.  Elke keer als er een pakketje verschijnt is het alsof het Sinterklaas is en de kinderen waarderen deze aandacht enorm.

Vraag van de maand
Wat verbouwen jullie zelf op je eigen land om de kosten te drukken?

We hebben de afgelopen jaren niet stil gezeten.  Het land dat bijna helemaal plat en leeg was toen we er kwamen wonen heeft intussen veel begroeiing. In de regenperiodes hebben we zoveel groenten en fruit dat we zelfs soms wat kunnen verkopen. We werken met een methode die “farming Gods way” heet. Dit gaat zo goed dat zelfs een paar van onze buren ons nu vragen om ze dezelfde methode te leren.  

Op dit moment hebben we avocado’s, uien, groene paprika`s, 2 soorten aubergines, mango`s, sinaasappels, citroenen, amaranth, spinazie, augurken, komkommers, pompoenen, heel veel zoete aardappels, tomaten, sla, kruiden, guava`s, granaatappel, jackfruit en nog veel meer.

Hieronder een aantal foto`s van onze groente- en fruittuinen.

 

Mocht u een vraag hebben over ons leven hier in Oeganda of onze kinderen en projecten, stuurt u ons dan een mailtje: info@homesweethomeuganda.nl met als onderwerp: ‘vraag van de maand’. Wij kijken uit naar uw vragen!  

Van het bestuur:
Afscheid Wendy van Creij
Onze secretaris Wendy van Creij heeft onlangs laten weten haar functie binnen het bestuur van de Stichting te willen neerleggen. Zij heeft op haar werk en in haar privéleven nieuwe uitdagingen aangenomen, waardoor het voor haar helaas niet meer mogelijk is voldoende tijd en energie vrij te maken voor Home Sweet Home. De overige bestuursleden vinden dit jammer, maar begrijpelijk. Wendy heeft zich vele jaren met hart en ziel ingezet voor de Stichting. Tijdens de laatste bestuursvergadering deze maand hebben wij haar daar hartelijk voor bedankt!

Wij kunnen nog steeds nieuwe bestuursleden gebruiken! Mocht u het leuk vinden een actieve bijdrage te leveren aan het bestuur, kijkt u dan op onze website voor de vacatures die er zijn.

Hartelijk dank voor het lezen van deze nieuwsbrief en uw interesse in en steun aan onze kinderen!
Suzan, Zenon en alle kinderen van Home Sweet Home.