Nieuwsbrief april 2019

logoOndertussen is het bij u alweer Lente.
Het zonnetje is gaan schijnen en de paasdagen zijn weer voorbij. Wij hebben ook net onze paasdagen gevierd maar wij zijn juist erg blij dat het elke nacht heeft geregend en het wat koeler is. Het is hier veel te lang droog geweest waardoor alle voedselprijzen enorm zijn gestegen. We voelen dit duidelijk in onze portemonnee dus we hopen dat het lekker blijft regenen.


Paasdagen
Ondanks dat drie van onze kinderen malaria hadden tijdens de paasdagen hebben we er toch het beste van proberen te maken. Dit was het eerste jaar dat we niet met z`n allen waren. Onze kinderen die op school slapen mochten namelijk niet thuis komen voor Pasen. Het was dus best wel rustig en leeg deze keer. Deze keer begonnen de paasdagen al een weekje eerder voor de kinderen. Een groep missionarissen had namelijk een paasfeest georganiseerd waarvoor we uitgenodigd waren. De kinderen hebben eieren geschilderd, ze zijn geschminkt, ze hebben eieren gezocht en er was ook een luchtkussen. Wat hebben ze genoten!
Paasdagen


Goede vrijdag
Op goede vrijdag zijn we zoals elk jaar naar de goede vrijdag dienst geweest van Calvary Chapel. Deze kerk zet elk jaar een groot houten kruis aan de kant van de weg op goede vrijdag. Dit kruis wordt dan versierd door alle kerkleden op eerste paasdag. Na de dienst gaan we altijd naar een lokaal restaurant waar op goede vrijdag altijd een DJ is. We gaan dan samen wat frisdrank drinken en dansen. De kinderen hebben ontzettend genoten van deze avond.
Goede vrijdag

Stille zaterdag
Op stille zaterdag hebben we met de kinderen door het paasverhaal uit de Bijbel gelezen. Na het verhaal hebben we samen het paasverhaal in de vorm van een versierde kruizen uitgebeeld. Iedereen heeft zijn of haar eigen kruis gemaakt.

Pasen
Zoals de traditie roept hebben we zondag ochtend pannenkoeken gegeten. Na de pannenkoeken moesten we al snel richting kerk. We hebben een mooie paasdienst gehad. Na de kerk dienst heb ik (Mama Suzan) samen met M het avondeten gemaakt. We maakten heerlijke tomatensoep met balletjes, lasagne en een heerlijke taart. De andere kinderen hebben de tafels in de tuin gezet, de tafels gedekt en prachtige bloemstukken gemaakt voor op de tafel. We hebben genoten van een heerlijke maaltijd samen.
Paasmaal2    Paasmaal


I en M
U vraagt zich vast af hoe het met I en M gaat! Als u ons op de social media sites volgt dan heeft U al kunnen zien dat ze allebei goed aankomen in gewicht en dat ook hun ontwikkeling grote sprongen maakt, Helaas heeft I malaria. Dit is een hele aanslag op zijn kleine lichaampje. We zouden het waarderen als u voor hem zou kunnen bidden.
I&M


Fysiotherapie

Bij de fysio hebben we een aantal nieuwe kinderen. Dit kan je goed merken als je rond het gebouw bent want de kinderen die net bij ons komen voor hun therapie huilen heel erg veel. Hun spieren zijn meestal zo verstijft dat het behoorlijk pijn doet om ze langer en soepeler te maken. Dit duurt normaal een aantal weken en dan gaat het alweer beter. Deze maand hadden we een aantal kinderen die voor het eerst in een frame mochten/konden staan. Dit is zo`n mooi moment. Kinderen die altijd op de grond hebben gelegen en zo dus ook altijd de wereld hebben waargenomen. Deze kinderen staan ineens recht op en beleven de wereld om hun heen ineens heel anders. Het is zo mooi om dat te zien.
Fysiotherapie


Nieuws vanaf de zorgboerderij
Dag lieve supporters! April is voorbij gevlogen. Jammer, want het was een leuke maand. Maar we hebben ook goede moed voor mei.

Huisbezoeken
In april hebben we alle kinderen thuis opgezocht. Alleen M. en O. wonen bij Home Sweet Home in het gezinshuis. De rest van de kinderen wonen gelukkig allemaal bij hun ouders, opa en oma of andere familieleden en komen dus elke dag naar onze boerderij voor hun dagbesteding. Het wonen bij familieleden hier in Oeganda is heel normaal. Soms is dit omdat de ouders zijn overleden, maar soms ook om economische redenen. Het leven in een dorpje is goedkoper. Je ziet vaak dat de ouders in de stad werken en hun kinderen onderbrengen bij familie in de dorpjes. Zo besparen ze kosten.

De huisbezoeken kun je zien als een soort 10-minuten gesprekken op onze scholen. Alleen zoeken wij dan de ouders thuis op en het duurt vaak langer dan een paar uur. De ouders vinden het erg fijn als je bij hen thuis komt en doen er dan ook alles aan om het je naar je zin te maken. Vaak is de hele tuin en het huis spik en span, zijn er mooie kleedjes op tafel gelegd en je krijgt de beste stoel. We praten over hoe het in de familie gaat en met de ontwikkeling van het kind. Of ze vooruitgang merken, wat het kind doet als ze thuis zijn en of ze vragen hebben over school. Bijna elk kind heeft thuis ook een dier waar ze voor zorgen of een stukje eigen grond. Erg leuk om te zien dat de dingen die ze leren op de boerderij thuis ook worden voortgezet.

Als teken van waardering van de ouders kregen we bijna na elk huisbezoek wel wat mee, een kip, of meerdere malen een grote hoeveelheid avocado’s. Erg lief natuurlijk, maar toch voel ik me altijd een beetje bezwaard. Deze mensen hebben het harder nodig. Maar hun cadeau kun je niet afslaan, dus hebben we het telkens aangekomen, bedankt en later weer met iedereen gedeeld bij HSH.
Huisbezoeken

Nieuwe kalkoenen
Ook hebben we deze maand weer 10 nieuwe kalkoenen gekocht. Deze geven we genoeg te eten tot november. Dan vieren de Amerikanen Thanksgiving en eten ze kalkoen. Er zijn hier veel Amerikanen in de buurt en rond die tijd zijn de kalkoenen enorm veel geld waard. Altijd leuk om weer nieuwe dieren op de boerderij te krijgen en zeker omdat we hiermee weten dat we straks weer wat geld kunnen verdienen.
Kalkoenen

Regenseizoen
De het regenseizoen is nu echt begonnen. Bijna elke avond/nacht valt er regen en de planten groeien als kool. Heerlijk om te zien. Overdag schijnt het zonnetje lekker en de temperatuur ligt iets lager, goed werk weer dus.
Regenseizoen

Pasen
Voor Pasen zijn de kinderen 5 dagen vrij. De traditie is er een beetje ingeslopen dat ze voor elke vakantie iets extra’s krijgen. Of een lekkere maaltijd, of een klein presentje. Het kan natuurlijk niet altijd zo uitgebreid als met kerst. Deze keer had ik besloten om van alle kinderen wat foto’s af te drukken. Hier is er nu eenmaal geen ouderportaal waar je de foto’s online deelt met de ouders. Foto’s zijn erg speciaal hier. De enige plek waar er normaal foto’s gemaakt worden zijn op bruiloften. Die kun je dan aan het eind van de bruiloft kopen. De kinderen waren enorm blij en verrast om hun eigen prachtige hoofdjes te zien op de foto’s en renden zowat naar huis om het met hun familie te delen.
Pasen op boerderij


We hopen dat jullie allemaal een mooi paasfeest hebben gehad en een gezellige Koningsdag. En allemaal het beste voor de nieuwe maand.

Lieve groeten vanaf de zorgboerderij