Nieuwsbrief januari 2019

Allereerst een gelukkig en gezegend nieuwjaar gewenst!

huh logo10 jaar Home Sweet Home

Deze maand was her dan zover. Het is 10 jaar geleden dat Home Sweet Home haar deuren opende. Het is 10 jaar geleden dat ik (Suzan) de eerste drie kinderen welkom mocht heten. Ik zal die kleine en blije gezichtjes nooit vergeten.
Wat is er veel veranderd en wat zijn we gezegend de afgelopen tien jaar! We willen u via deze weg nogmaals ontzettend bedanken. Zonder u kunnen wij dit goede werk niet doen. Namens u kunnen wij alle kinderen die we helpen een beter nu en een betere toekomst geven. Sommigen van u staan al 10 jaar achter ons. Bedankt voor dit vertrouwen.


Examenuitslagen
We hebben de uitslagen van de P7 examenleerlingen. Het is een beetje moeilijk uit te leggen hoe goed ze het hebben gedaan omdat ze hier de uitslagen heel anders berekenen. Ik zal mijn best doen om het uit te leggen.
Je hebt hier vier divisies. Divisie 1 tot 4. Divisie 1 is het beste en divisie 4 is het slechtste. Binnen al deze divisies ben je geslaagd. Daarnaast is alles in punten verdeeld. Het laagste aantal punten dat je kan krijgen is 4. Ze hebben vier vakken waar ze examen in doen. Als je alles perfect maakt krijg je 4 punten. Voor elk vak 1 punt. Hoe slechter je het gedaan hebt, des te meer punten.
Dan de uitslagen:
L. heeft het uitmuntend gedaan. Ze heeft division 1 met 9 punten. 
D. heeft division 2 met 21 punten
G. heeft Division 3 met 24 punten
M. heeft Division 3 met 25 punten
K. heeft Division 3 met 27 punten


Nieuwe scholen
We moesten dus een nieuwe school vinden voor vijf van onze kinderen. We zijn op zoek gegaan naar scholen die bij hun niveau en wens liggen. Drie van onze kinderen gaan een beroepsopleiding doen. M. gaat een catering opleiding doen,  G. gaat een beauty opleiding doen en K. gaat een fashion en design opleiding doen.
Twee van onze kinderen gaan naar de middelbare school.
Hoewel we nog lang niet voldoende geld hebben om de opleidingen te kunnen betalen, zijn er voldoende middelen voor de kinderen om de start te maken van de eerste termijn en hebben we hen gelukkig kunnen aanmelden. Daar zijn we heel blij mee. De Stichting blijft hard op zoek naar de financiële middelen om ook de rest van de opleiding/scholing te kunnen betalen voor alle kinderen.


Vakantie

Het is de laatste twee maanden al schoolvakantie. De vakantie is hier wellicht een beetje anders dan hoe mensen tegenwoordig in Nederland vakantie vieren. Ik denk dat u het een beetje kunt zien zoals een vakantie vroeger gevierd werd. We gaan niet weg en er zijn eigenlijk ook geen dagelijkse uitjes. Dit betekent niet dat de kinderen niks te doen hebben!
Ze vermaken zich door de hele dag buiten te spelen. Na het ontbijt gaan ze buiten spelen en voor het avondeten moeten we ze weer binnenroepen. Wat ze dan de hele dag doen? Ze klimmen in de fruitbomen, ze elastieken, ze spelen basketbal, ze doen rollenspellen, ze doen tikkertje en verstoppertje.
Soms komen ze even binnen om een kleurboek te pakken en dan gaan ze lekker buiten kleuren. Er zijn altijd wel vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt te vinden. Wat een heerlijke onbezorgde jeugd toch!
Voor de oudere pubers zijn de dagen iets anders, Die slapen vooral lang uit, spelen heel veel basketbal, helpen met koken en kijken avonds films.
Iedereen is intussen wel uitgerust en ze kijken uit naar het nieuwe schooljaar.


Fysio bij Day Care Vincent
We hebben nog steeds geen fysiotherapeut gevonden. We hebben wel een goede opleiding voor fysiotherapeuten gevonden. Er is hier heel veel vraag naar fysiotherapeuten maar er is bijna niemand opgeleid. We hebben de opleiding gebeld om te vragen of ze iemand hebben die een baan bij ons wil als ze afgestudeerd zijn. Helaas wil iedereen graag in de hoofdstad Kampala blijven. Het is echt heel moeilijk om iemand te vinden die bereid is naar ons te komen. We blijven op zoek!
Gelukkig hebben we een bevriende Amerikaanse Fysiotherapeut die het de komende tijd over wil nemen. Zo krijgen de kinderen toch nog fysiotherapie. Dit is een heel goed opgeleide man die hier is om een dochter te adopteren. We hopen veel van hem te leren.


Aanmelding nieuw kind
Aanmelding nieuw kind bij Day Care Vincent
Elke week staan er wel mensen op de stoep die onze hulp willen. Dit zijn bijna altijd ouders met gehandicapte kinderen. Ze willen bijna altijd hun kind bij ons achterlaten omdat ze vinden dat ze niet meer voor het kind kunnen zorgen. Wij geven altijd aan dat wij niet voor hun kind kunnen zorgen maar dat we ze wel kunnen ondersteunen door onze supportgroep en met de fysiotherapie.
Het probleem is echter dat veel ouders of grootouders niet zoveel tijd aan het kind kunnen besteden om naar de fysiotherapie te komen. De ouders moeten werken om te overleven en hebben dus geen tijd om voor het kind te zorgen. Mijn hart is altijd erg verdrietig om deze situaties te zien. Het is heel zielig voor het kind omdat het de hele dag in een hoekje op de grond ligt en voor de ouders die in een onmogelijke situatie zitten omdat ze wel moeten werken om te overleven.
We proberen dan altijd om tot een oplossing te komen. Hieronder een foto van een gezin dat deze week kwam en waar we nu mee in overleg zijn om hem in de fysiotherapie groep te krijgen. In deze situatie denken we er bijvoorbeeld over om deze jongen twee keer per week zelf op te halen met de auto en hem na de fysio weer terug te brengen. De ouders zijn in overleg of ze dit willen. (ze waren namelijk heel erg teleurgesteld dat ze hem niet achter mochten laten)


Naar de kerk
Naar de kerk

Onze kinderen zijn altijd al verdeeld In ‘de kleintjes’ en ‘de groten’. Dit was dan altijd een hanteerbaar groepje dat in de auto past. We hebben namelijk zoveel Kinderen dat we niet allemaal in 1 auto passen. De grote kinderen zijn nu allemaal zo oud dat ze hun eigen weg naar de kerk vinden. Dit waren vorige week zondag de kleintjes die allemaal in de auto gingen. (we kunnen proppen :) ) Het is niet echt gevaarlijk omdat de weg zo slecht is dat we niet harder dan 40 km per uur kunnen rijden.


Community werk
Community werk

Zoals u eerder heeft kunnen lezen hebben we bij Home Sweet Home een dansgroep om de jeugd uit ons dorp te ondersteunen. Ze krijgen elke week dansles maar we hebben ook elke week een gesprek over hun leven. Ze kunnen vragen stellen en delen waar ze mee zitten. We proberen ze ook goede mannelijke voorbeelden te geven omdat die thuis vaak afwezig zijn.
Afgelopen week hebben we een feest georganiseerd om de buurt en ouders te laten zien wat de jongeren elke week komen doen en om de ouders ook te betrekken. Het was zeer geslaagd!


Zorgboerderij 1
Nieuws vanaf de zorgboerderij
Deze hele maand hadden de kinderen vakantie en geloof me, dat is een stuk ongezelliger. Gelukkig begonnen de kinderen maandag 21 januari weer met de dagbesteding (boerderij) en zal het weer elke dag een gezellige bedoeling zijn!

Het lijkt voor jullie waarschijnlijk alweer zolang geleden, maar het was kerstfeest! In de vorige nieuwsbrief schreef ik al dat we door lieve sponsoren alle kinderen en werkers konden voorzien van een ruim kerstpakket.

Maar eerst moest er natuurlijk heerlijk gegeten worden. Op de laatste dag school van 2018 had één van onze kinderen van het kinderhuis een overheerlijke kerstlunch gemaakt. Normaal eten we elke dag posho (geperste mais) met bonen. Maar deze kerst hadden we rijst, kip, salade, gebakken aardappeltjes en cola/sinas op het menu staan! Wat een feest en wat is het heerlijk om zo met elkaar te kunnen genieten van een overheerlijke maaltijd. Alle complimenten aan M.

Daarna was het tijd voor de kerstpakketten, vol verbazing, met veel gelach, geknuffel en gespring ontvingen de kinderen hun kerstpakketten. Het was ontroerend om te zien, ik wil dan ook iedereen hartelijk bedanken die hieraan heeft meegewerkt!
Kerstpakketten

De afgelopen weken ben ik, Eline, bezig geweest met de plannen voor 2019 voor de boerderij. Er zijn weer veel mooie doelen gemaakt en plannen gepland en ik hoop echt dat dit jaar een heel succesvol jaar gaat worden voor de kinderen en de boerderij.

Dan heel verdrietig nieuws, O’s oma is overleden. O. woonde samen met zijn oma op ongeveer 30 minuten loopafstand van de boerderij. Zijn oma was al oud en had al langer een hoge bloeddruk, maar toch best onverwacht overleed ze. Erg verdrietig voor O. Vanuit de boerderij hebben wij voor zijn oma een kist kunnen kopen en zijn we met wat werkers en kinderen op de begrafenis geweest.

Ongeveer een week daarna ben ik, Eline, met S., mijn rechterhand op de boerderij, gaan praten bij het huis van O. Daar woont nog een opa en wat betrokken buren. Samen zullen zij de zorg voor O. op zich nemen. Wel zijn ze erg arm en wordt er veel gedronken, voornamelijk door de opa. Maar uiteraard is het beter als O. in zijn oude, vertrouwde omgeving blijft wonen. O. zal 7 dagen per week overdag op de boerderij komen en wij zullen ondersteunen door kleding, schoenen en andere benodigdheden voor hem te kopen als blijkt dat zijn opa daar niet toe in staat is.
Blij dat we zo met elkaar de zorg voor O. kunnen dragen.

Inmiddels is het erg droog geworden in Oeganda en de tuin is bijna leeg, alles is uitgedroogd. In februari zullen we starten met het bemesten en klaar maken van de tuin en we hopen in maart, als de regen komt, alles weer opnieuw te kunnen zaaien.

Verder hebben we weer 11 gezonde biggen gekregen en is het bevestigd dat de koe 4 maanden zwanger is. Begin juni kunnen we dus weer een kalfje verwachten. Deze dingen zijn altijd super leuk.
Zeug met 11 biggen


We hopen voor al onze lezers, volgers en supporters een heel vruchtbaar en gezond 2019