Nieuwsbrief juli / augustus

Logo
We hebben meegekregen dat u in Nederland echt een lekkere warme zomer heeft gehad. Voor de meeste mensen kan ik denk ik zeggen welkom thuis. Welkom thuis is iets dat we hier de hele dag horen en echt in de Oegandese cultuur zit. Mensen gebruiken deze phrase de hele dag. Zelfs als je maar 5 minuten weg bent geweest begroet iedereen op de compound en zelf de buren je met een gezellige “Welkom thuis”.
Wij hebben hier gewoon in ons normale leventje gezeten. De kinderen hadden gewoon school en alles was hier vrij normaal. De kinderen hebben deze week hun eind van het termijn examens en dan hebben ze drie weken vakantie. Onze basisschool eindexamen kandidaten zijn wel al thuis voor twee weken en zullen tijdens de officiële vakantie gewoon naar school gaan. Zo hebben al onze kinderen in fases vakantie. Ook wel eens gezellig!


Eén van onze kinderen is erg uit haar doen de laatste tijd en heeft het op mentaal vlak moeilijk. We weten niet goed hoe het komt. Ze heeft ernstige malaria gehad dit termijn en dit kan ook naar de hersenen gaan. De malaria is behandeld, maar ze blijft mentale klachten houden. We vragen ons ook af of het misschien een burn-out is omdat de scholen de kinderen hier echt laten overwerken in hun examenjaar. We hebben haar namelijk al een week thuis gehad van school en dan lijkt alles in orde. Nadat we haar de vorige keer terug stuurden bleek het echter weer mis te gaan en nu is ze dus weer thuis. Hier is ze weer erg vrolijk. We houden het in de gaten en geven haar nu vooral rust. De school denkt niet dat het verstandig is om haar terug te sturen. Dit betekent dus dat we haar zelf thuis moeten voorbereiden op haar examens. We hopen en bidden dat we dit op een goede manier kunnen doen waardoor ze toch haar examens haalt en volgend jaar verder kan.


We hadden het ene kind nog niet terug gebracht of we kregen een nieuw telefoontje van een andere school. Eén van onze jongens had op zijn school geen respect getoond naar een bepaalde leraar en voor straf werd hij een paar dagen naar huis gestuurd. Hij had tegen een leraar gezegd dat hij zijn tijd beter kon besteden. Tja….. Na vier dagen moesten we samen met met hem voor een strafcommissie komen. Hij heeft zijn excuses aangeboden en we hebben het met z`n allen uitgesproken.
Het opvoeden van pubers met een traumatisch verleden is niet altijd makkelijk. We willen onze christelijke volgers/vrienden vragen om voor onze pubers te bidden.


Fysio

Fysiotherapie
We hebben de afgelopen weken weer een aantal nieuwe kinderen mogen verwelkomen. Er komt zelfs een nieuw jongetje dat meer dan een uur bij ons vandaan woont, en dichterbij geen goede zorg kan krijgen.
Eén van de kinderen kan nu (na bijna twee jaar fysio) met ondersteuning lopen. Hij kon alleen maar liggen toen hij bij ons kwam. We zijn allemaal heel erg blij met zijn vooruitgang.


Bezoek Nederland
Eind september/begin oktober kom ik (Suzan) twee en halve week naar Nederland. Ik zal over het hele land presentaties geven over HSH en al onze projecten. Wilt u dat ik ook bij u een presentatie kom geven of bij het bedrijf waar u werkt of uw kerk of school? Stuurt u dan gerust een mailtje naar info@homesweethomeuganda.nl


Zorgboerderij1  Zorgboerderij2

Zorgboerderij
De meesten van jullie hebben zomervakantie gehad en we hopen natuurlijk dat dit erg fijn was. Wij hebben op de boerderij echter lekker doorgewerkt.
Na de laatste nieuwsbrief hebben we veel geoogst, het was een wat mindere oogst, maar des al niet te min hebben we toch redelijk wat groentes van het land kunnen verkopen. Zeker de tomaten en mais hebben het goed gedaan deze keer. Onze kinderen hadden in juni vakantie omdat Eline in Nederland was voor verlof.
Zij kwam terug en onze vakantie was voorbij! We hebben het fijn gehad thuis, maar waren toch erg blij dat we weer elke dag met elkaar kunnen optrekken. Inmiddels lijkt het regenseizoen er bijna aan te komen. We hebben al een aantal flinke regenbuien gehad, waar wij als boeren blij van worden. Dat betekent namelijk dat we weer mogen zaaien. Ook aan deze kant van de wereld verandert het klimaat en zijn de seizoenen (regen en droogte) niet meer zoals het was. Heerlijk de geur van regen en even geen stof. Overdag is het nog wel warm, waardoor het ook weer snel opdroogt, maar dat geeft helemaal niets.
Ook hebben we het voor elkaar gekregen om de 2 grootste stukken land in te zaaien met mais en bonen. Het is enorm rustgevend om te zaaien. Zeker als het om grote stukken land gaat. Met je bakje vol zaad, muziekje op, loop je rustig langs alle gaatjes en gooi je er 2 of 3 zaadjes in. Terwijl we bezig waren met het zaaien van de bonen werd ik weer blij over ons teamwork. K. & O. verzamelden de mest. Twee werkers maakten de gaten. P., M. en Ph. gooiden wat as in alle gaatjes. A., S. en B. gooiden mest in de gaatjes, waarna ik met de rest van de kinderen er heel zorgvuldig de zaadjes in gooide. Het geeft zo’n goed gevoel om dit met elkaar te doen.

Sinds de meeste kinderen van HSH op internaat zitten en er dus doordeweeks weinig kinderen van het kinderhuis zijn om voor te koken, hebben wij een kok op de boerderij. We willen graag dat één van onze jongeren een paar dagen in de week met deze kok gaat meelopen. A. is een erg zelfstandige jonge vrouw, die het fijn vindt om dingen alleen te doen en is erg precies. Ik zou het geweldig vinden als zij over een tijdje kan helpen in de keuken of misschien wel helemaal zelfstandig voor ons zou kunnen koken! 

Ook voor de wat oudere, K., B. en O. hopen we binnenkort op zoek te gaan naar een baantje buiten HSH. Misschien kunnen zij voor andere boeren gaan werken en dan zo hun eigen salaris verdienen. Dat zou toch geweldig zijn?

We zijn enorm blij met alle steun en support die we krijgen en hebben gekregen vanuit Nederland. Oud vrijwilliger Helma heeft voor alle kinderen een lieve kaart geschreven. Dankjewel daarvoor! De kinderen werden er heel vrolijk van. Van heel veel mensen hebben we zaad/tuingereedschappen en laarzen gekregen en die zijn inmiddels allemaal in gebruik. Van een enorm lieve familie hebben we een gloednieuwe boda gekregen, die inmiddels vol in gebruik is. Van dezelfde familie hebben we geld gekregen voor nieuwe geiten, en ook de familie van Eline heeft geholpen aan geld voor nieuwe geiten en varkens. Deze hopen we deze maand allemaal te kopen. Hartelijk bedankt allemaal ☺

Een goede maand en een hele vruchtbare groet vanaf de boerderij!
Zorgboerderij3  Zorgboerderij4Uitreiking Liemerscollege Awards (door bestuurslid Judo Tempelaars)
LiemerscollegeMet de ontvangen uitnodiging togen wij naar Zevenaar. Het was al een warme avond. Op het afgesproken adres aangekomen werden we ontvangen door enkele oud-leraren en de leerlingen die bij HSH waren geweest. Iedereen was zoals afgesproken in avondkleding. Vanwege de temperatuur werd het goedgevonden dat de heren hun stropdas afdeden.

De avond begon met een welkomstwoord en een toelichting op de Awards. De school geeft aan bovengemiddelde leerlingen in hun laatste 2 jaren (HAVO en VWO vooralsnog) de gelegenheid zich op een aantal andere vlakken te bekwamen en hun persoonlijke uitrusting daarmee te vergroten. De Award die de leerlingen krijgen wordt ook in hun verdere opleiding, studie en werk gewaardeerd.

Na de algemene uitleg hielden de genomineerde leerlingen een korte pitch waarin zij zich presenteerden en een korte toelichting gaven op hun te houden presentatie.
Wij hebben de presentatie gevolgd van één van de jongens die in Uganda geweest is. Hij gaf aan het een hele fijne en gevoelige ervaring te hebben gevonden om de tijd bij HSH te zijn.

Na dit onderdeel werd in de vorm van een tafelgesprek met de leerlingen gesproken over hun opgedane levenslessen en ervaringen. Hierna werden de Awards aan de genomineerde leerlingen uitgereikt. Er werden 3 gouden en 2 zilveren Awards uitgereikt.

Vervolgens werd er een filmpje getoond van Suzan met (wees-)kinderen, waarin zij de leerlingen en begeleiders bedankten voor de plezierige tijd en het werk dat zij hebben gedaan, zoals tafels en banken maken, muren schilderen enz. Omdat ze zo hartelijk werden ontvangen en veel geleerd hebben, verdiende Suzan het Ere Ambassador Award van de school.
Het was een perfect georganiseerde avond (o.l.v. oud-leerlingen die eerder een Award gekregen hadden). We feliciteren alle leerlingen met de door hen verdiende awards!
LCA1  LCA2