Nieuwsbrief Maart 2017

Het is weer tijd om u te vertellen over ons leventje hier in Oeganda. Na al deze jaren wordt het steeds moeilijker om leuke en interessante nieuwsbrieven te schrijven. We zijn hier allemaal gewend en vaak gaat alles gewoon zijn gangetje en is het moeilijk om veel nieuw nieuws te vertellen. Ondanks dat zijn er hier natuurlijk wel veel zaken die anders gaan dan in Nederland. Vanaf nu zullen we ons dan ook elke nieuwsbrief richten op een bepaald onderwerp uit ons dagelijkse leven. Daarnaast zullen we elke maand een vraag beantwoorden van een sponsor of volger van Home Sweet Home. Dus als u een vraag voor ons heeft, mail hem dan naar info@homesweethomeuganda.nl. Elke maand zullen we een vraag uitkiezen en deze in de nieuwsbrief beantwoorden.

Water
Deze nieuwsbrief willen we u vertellen over water. Water is een eerste levensbehoefte. Dat is in Nederland zo en dat is hier ook zo, maar omdat wij vaak geen water hebben is het hier soms een veel groter vraagstuk dan voor de mensen in Nederland.

Regen
pompen uit regenwatertanksEen droogte seizoen is altijd al erg zwaar maar de afgelopen periode is het heel erg droog geweest. Hierdoor heeft er niks kunnen groeien op het land en is er een hele oogst niet gelukt. Dit is rampzalig in een land waar de mensen weinig tot niks hebben en waarbij ze voor hun eten op hun tuin aangewezen zijn.  Er wordt dan ook al gesproken van een hongersnood. Dit zal nog toenemen omdat de rantsoenen die mensen hadden opraken en het nieuwe eten nog niet van het land kan. Het is een paar dagen geleden gaan regenen en we hopen dat dit doorzet zodat alles weer kan groeien. Voor ons heeft dit ook veel gevolgen gehad omdat we normaal bijna al onze groenten en fruit van eigen land halen. Dit was niet meer mogelijk en we waren genoodzaakt om alles van de markt te kopen. (waar de prijzen ook nog eens heel erg zijn gestegen omdat er nog maar weinig eten is) Wij zijn ook afhankelijk van regen omdat dit ons het water geeft waarmee we alles doen. Douchen, afwassen, de wc doortrekken,  kleren wassen etc. Een aantal jaren geleden hebben we namelijk grote watertanks onder de grond gegraven. We vangen het regenwater op in deze tanks en pompen dit met de hand omhoog naar de bovengrondse tanks die we hebben. Doordat het niet regende raakten al onze tanks leeg. Dit was in Oktober. Vanaf die tijd zijn we voor elke liter die we gebruikten naar de dorpspomp een heel stuk verderop moeten gaan, waar alle inwoners in onze omgeving water kunnen halen. Op zulke momenten besef je pas hoeveel water je eigenlijk per dag gebruikt. Vooral de wc verbruikt heel erg veel.  


Nationaal water
We hebben in het verleden ook gebruik gemaakt van Nationaal water. Dit water komt net zoals in Nederland via leidingen en je betaalt per liter dat je gebruikt. Toen we de regenwatertanks kregen hebben we dit afgekoppeld, zodat we zouden besparen op de waterkosten.  We hebben dit natuurlijk wel geprobeerd weer aan te zetten toen we geen regenwater meer hadden, maar omdat de waterleiding kapot bleek te zijn hadden we daar ook maanden geen water van. Eind Januari kwam dit water gelukkig terug zodat het leven iets makkelijker werd. 

Drinkwater
dorpspompHet water dat hier uit de kraan komt is niet schoon genoeg om te drinken. We gebruiken daarom nationaal water of water van de dorpspomp en dat filteren we en we doen daar nog een tabletje in dat het water zuivert. Je kan hier dus niet zomaar even een glas water drinken. Je moet er van te voren over nadenken en genoeg water maken voor die dag. 

 


Op de Boerderij
Op de boerderij hebben we naar ons eigen grondwater gegraven. Hier haalden we veel water uit dat we op de boerderij nodig hebben om de hokken schoon te maken of om te gebruiken op het land. Deze put is ook helemaal opgedroogd en daar hadden we ook geen water meer.  

Vacatures Bestuur
Het bestuur van Stichting Home Sweet Home is nog op zoek naar enkele nieuwe, enthousiaste bestuursleden. Wilt u de kinderen in Oeganda steunen door u hier in Nederland als vrijwilliger in te zetten voor de Stichting en het voortbestaan van Home Sweet Home?
Wij hebben de volgende vier vacatures:

Voorzitter
Taken:
- Het regelen van de algemene aansturing van de stichting
- Overzicht houden over alle stichtingsonderdelen, financiën, sponsoring etc.
- Nauw contact onderhouden met management in Oeganda over bedrijfsvoering daar.
- Leiden van de bestuursvergaderingen (min. 4 x per jaar)
- Vertegenwoordigen van de stichting richting sponsoren, donateurs en op eventuele bijeenkomsten enz.  

Wat vragen wij?:
- Een gedreven persoon met goede communicatieve vaardigheden.
- Bestuurlijke of leidinggevende ervaring.
- Interesse in en affiniteit met de doelstellingen van Home Sweet Home.
- Ervaring met het wonen en/of werken in een (Afrikaans) ontwikkelingsland is een pré.
- In het bezit van eigen PC met internet.  

Tijdsbesteding:
- Wisselend aantal uren.
- Naar eigen inzicht en tijd. (Er wordt wel van u verwacht uw e-mail zeer regelmatig te checken en beantwoorden)
- Vier maal per jaar bestuursvergadering. (verder contact via e-mail en telefoon)  

Penningmeester
Taken:
- Bijhouden van de financiële administratie (op vrijwillige basis). 

Wat vragen wij?:
- Iemand met aantoonbare kennis van en ervaring met financiële administratie/boekhouding.
- Interesse in en affiniteit met de doelstellingen van Home Sweet Home.
- In het bezit van eigen PC met internetverbinding

Tijdsbesteding:
- Naar eigen inzicht en tijd.
- Vier maal per jaar bestuursvergadering (verder contact via e-mail en telefoon) 

Bestuurslid fondsenwerving
Omdat Home Sweet Home geen subsidies ontvangt en volledig afhankelijk is van sponsoren en donateurs is deze functie onmisbaar en essentieel binnen het bestuur. Voor ons hele project is de financiële behoefte de komende jaren dermate groot, dat fondsenwerving een substantieel onderdeel van ons werk in Nederland zal zijn.

Taken:
- Werven van nieuwe donateurs en sponsoren voor Home Sweet Home door het benaderen van organisaties en particulieren voor vast donateurschap of tijdelijke sponsoring van een project.

Wat vragen wij?
- Een gedreven persoon met doorzettingsvermogen
- Goede communicatieve vaardigheden
- Iemand die bereid is om contacten te leggen zowel binnen als buiten het bestaande netwerk
- Interesse in en affiniteit met het werk van Home Sweet Home
- Ervaring met dit soort werkzaamheden zou een groot voordeel zijn, maar is niet noodzakelijk
- In bezit van eigen PC met internetverbinding 

Tijdsbesteding:
- Naar eigen inzicht en tijd
- Vier maal per jaar bestuursvergadering (verder contact via e-mail en telefoon)

Projectcoördinator
Taken:
- Verzinnen, uitwerken en organiseren van sponsoractiviteiten (bijv. sponsorloop of benefietdiner) op vrijwillige basis.
- Mede organiseren / verbeteren van huidige sponsoractiviteiten

Wat vragen wij?
- Gedreven persoon met creatieve geest en innovatieve ideeën
- Goede communicatieve vaardigheden
- Interesse in en affiniteit met de doelstellingen van Home Sweet Home
- In het bezit van eigen PC met internetverbinding

Tijdsbesteding:
- naar eigen inzicht en tijd
- vier maal per jaar bestuursvergadering (verder contact via e-mail en telefoon)

Als bestuurslid maakt u onderdeel uit van een team. U bent betrokken bij alles wat binnen het bestuur besproken wordt en waar besluiten over genomen moeten worden. U bent dus van alles wat binnen de stichting speelt op de hoogte. Voor meer informatie of als u deze boeiende uitdaging aan wilt gaan, kunt u contact opnemen per e-mail: info@homesweethomeuganda.nl