Nieuwsbrief mei 2018


Nieuwsbrief mei 2018

Deze maand is het alweer 10 jaar geleden dat Home Sweet Home officieel is opgericht bij de notaris in Nederland.
In januari hebben we een groot feest. We kregen onze eerste kinderen in januari 2009 en dat betekent dat we dan alweer 10 jaar hun ouders mogen zijn.

Eerste termijn Vakantie
Onze kinderen hebben deze maand vakantie gehad. Maandag gaan ze allemaal weer naar school. Ondanks dat het vakantie is hebben we hard gewerkt aan hun schoolwerk, omdat de cijfers van de kinderen die in het examen jaar zitten niet de beste waren. Wiskunde is vooral een probleem. Het wordt voor ons ook steeds moeilijker om ze te helpen omdat ze ontzettend moeilijke wiskunde opdrachten hebben. Ze krijgen hier in het examen jaar van de basisschool namelijk al algebra en andere onderwerpen die je in Nederland niet krijgt, totdat je in de vierde van de middelbare school zit. We hebben onszelf dus bij moeten spijkeren door YouTube video`s om ze te kunnen helpen. (Is ook heel lang geleden sinds we dat zelf geleerd hebben. ;)  ) Verder hebben de kinderen geholpen met koken, op de boerderij en hebben ze heel veel gebasketbald.


Nieuwsbrief mei 2018
Verjaardag
Een van onze jongens is alweer 18 jaar oud geworden. We hebben zijn verjaardag gevierd met een grote taart en cadeautjes. 1 van zijn sponsoren had ons geld gestuurd om zijn verjaardag goed te vieren en dat hebben we dus ook gedaan. We hebben hem meegenomen naar de markt om zijn eigen kleren uit te kiezen. Daarna heeft hij zijn eigen cadeau uitgezocht.

Toen we hem vroegen wat hij wilde doen van het geld dat zijn sponsor hem gegeven had gebaarde hij meteen dat hij wilde dansen. (tja, hij heeft de leeftijd)
Na wat overleg kregen we het idee om naar een concert te gaan. Vorige week zijn we met hem en vier van zijn broers en zussen die hij zelf mocht kiezen naar een jeugdconcert geweest. Dit was een concert om jongtalent aan te moedigen.
Wat hebben we hem zien genieten!


Nieuwsbrief mei 2018

Dansgroepje
De laatste jaren voelen we heel erg het probleem van het feit dat de kinderen hier in ons dorp niet meer goed opgevoed worden. Veel mannen (vaders) zijn niet in hun gezinnen. Ze maken kinderen bij verschillende vrouwen die ze dan weer verlaten. Je hebt ook mannen die met meerdere vrouwen getrouwd zijn en er dan ook nooit zijn. Er zijn ook vaders die aan de andere kant van het land werken, waardoor ze er niet zijn. Ouders werken ook beide heel erg hard om schoolkosten te betalen. Ze zijn er dan beide niet doordat ze 7 dagen in de week werken. Daarnaast hebben we natuurlijk nog het probleem dat er veel ouders zijn overleden waardoor er vaak tientallen kinderen bij hun oudere Opa`s en Oma`s wonen.

Toen wij Aflatounlessen gaven kwamen we achter dit gigantische probleem. Er was in de groep van 50 kinderen niet 1 kind dat gewoon beide ouders om zich heen had. We merkten al langer dat vooral de jongere jongens heel erg brutaal zijn, een grote mond hebben en eigenlijk maar doen wat ze zelf willen.

Het is al langer een onderwerp dat zwaar op ons hart ligt. Zenon is hier de belangrijkste factor in. Hij wil graag een goede, mannelijk rolmodel zijn voor al deze jongens. Hij maakt er tijd voor om met ze te praten als hij ze tegen komt en we zijn nu begonnen om deze jongens te begeleiden op zondagmiddag. Samen met een dansleraar praten ze met deze jongens over hun leven. De jongens zijn eerst actief bezig in een dansles en daarna hebben ze een tijd om het samen over van alles te hebben.

We hopen dat de jongens zo ook positieve rolmodellen in hun omgeving hebben en dat dit ze op de juiste manier beïnvloed.


Fysio
Ons fysio project loopt erg goed en we kunnen veel kinderen helpen. Het is af en toe wel heel moeilijk om de ouders ertoe te zetten om te komen. Zo hebben we kinderen die alleen tijdens de vakanties komen omdat hun broertjes en zusjes hen dan naar de fysio kunnen brengen. De ouders vinden het teveel werk om naar ons toe te komen. (zelfs als het voor sommigen maar 500 meter lopen is) Dit zorgt dat de kinderen weer heel stijf (in hun spieren) zijn als ze na een langere tijd weer terug komen.

In onze vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat één van de kinderen die op de daycare kwam voor o.a. de fysio, is overleden. Dit heeft ons heel veel verdriet gedaan. Hij werd geboren met een afwijking waarbij al zijn gewrichten aan elkaar gegroeid waren. Er zat dus geen beweging in zijn gewrichten. We waren al eerder naar de dokter geweest, maar omdat hij toen ondervoed was wilden de dokter dat hij eerst in gewicht aan zou komen voordat ze verder konden kijken. We haalden geld op om hem op goede babymelk te zetten en hij bleef voor zijn fysio komen. Het ging erg goed met hem. Met de hulp van onze fysiotherapeut leerde hij met wat steun zitten. Hij kwam aan en hoe ouder hij werd des te beter zagen we dat hij geen verstandelijke beperking had.
Een tijd geleden waren er hier twee sponsoren op bezoek. Ze gaven ons geld om alle onderzoeken in een gespecialiseerd ziekenhuis uit te voeren. Hij kreeg 12 röntgen foto`s en allerlei andere onderzoeken. Helaas was de conclusie van de doctoren dat ze niks voor hem konden doen. Een operatie zou het alleen maar slechter kunnen maken, maar ze verwachtten wel dat hij met fysio nog een stuk vooruit zou kunnen komen. We kregen deze uitslag op een dinsdag. Op vrijdag kregen we het bericht dat dit lieve jongetje was overleden. Ze zouden hem twee uur na zijn overlijden begraven. (hier gebruikelijk dat het snel gaat doordat er geen koeling is, maar niet zo snel)

Wij blijven achter met het gevoel dat er kwaad spel bij betrokken is. Op dinsdag was hij (op zijn vergroeiingen na) gezond en was er verder niks aan de hand en op vrijdag was hij ineens overleden. Maar wat kunnen wij bewijzen? De politie hier werkt helaas ook niet zoals wij het gewend zijn.

Soms is het leven hier zo moeilijk. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Er is maar zo weinig dat je kan doen. Een druppel op een gloeiende plaat. Zoveel onrecht.

We zetten door en doen wat we kunnen. Bedankt dat u ons daarbij wilt helpen!


Nieuwsbrief mei 2018 Nieuwsbrief mei 2018

Zorgboerderij
Dag lieve Home Sweet Home en Farm fans!
Hier zijn we weer, bijna live vanaf de boerderij.
Ik ben blij om te melden dat het goed gaat op de boerderij. De groentes die we afgelopen periode hebben gezaaid, komen door de vele regen prachtig op. We kunnen goed met elkaar zien welke groentes er groeien en het proces bestuderen. We houden ons veel bezig met onkruid wieden en het onderhouden van onze gewassen.
Na heeeeeel lang, 9 maanden, wachten werd dan eindelijk ons kalfje geboren. Van de koe die gesponsord is door een basisschool uit Almere. Tijdens de bevalling waren de kinderen al naar huis, alleen M. en O. waren nog blijven plakken. Ze genoten ervan om alles te zien. Tijdens de bevalling heeft M. gebeden om een meisjes kalfje en dat kwam uit. Een prachtig, gezond kalfje werd na ongeveer 2 uur geboren. Inmiddels huppelt het vrolijk rond op de boerderij, geniet van alle aandacht van de kids en groeit hard. Het melken van de moederkoe gaat goed. Home Sweet Home heeft nu dagelijks melk voor in de ochtend pap, wat natuurlijk veeeel lekkerder is dan water!
Vorig seizoen hadden we gespaard met elkaar van de groentes die we verkochten. Dit was een leerproces voor de kinderen. Ik had hen beloofd dat, als we een bepaald bedrag zouden bereiken, we met elkaar konden gaan zwemmen. Dit was natuurlijk geweldig. Gedreven verkopers werden geboren en soms bijna op het overdreven af waren ze bezig met het verkopen van de groentes. Door alle regen en drukte was het er nooit van gekomen om eerder te gaan zwemmen. Vorige week was het mooi weer en zijn we met elkaar naar het zwembad gegaan. De kinderen GENOTEN, en na 2 uur springen en spetteren in het zwembad was het muisstil. Ze hadden zoveel energie gegeven, dat het snel op was. Maar de gezichtjes, die spraken boekdelen. Zoveel blijdschap. Daarna zijn we nog met elkaar gaan eten in een Oegandees restaurantje & hebben we lekkere hibiscus juice gedronken. Het was een heus feest. In de auto terug naar de boerderij lag de helft al te slapen. Hihi
De schoolkinderen in Uganda hebben de maand mei vakantie. Mijn kids hebben vakantie in juni omdat ik in Nederland zal zijn. Ik ben erg benieuwd hoe ze het vinden om weer zoveel thuis te zijn, wat ze zullen gaan doen, en of ze hun geleerde skills zullen gaan uitoefenen thuis.
Daarover meer in mijn volgende verslag.
Een hele lieve groet,
Eline & de farm crew


Ps.
Home Sweet Home is opzoek naar een fotocamera om jullie up to date te houden met mooie foto’s en deze ook te kunnen gebruiken om te vergroten voor promotiedoeleinden. De kwaliteit van de camera op de telefoon is helaas niet voldoende. Hebt u nog een camera liggen die niet wordt gebruikt, of voelt u zich bereid om er 1 voor Suzan en Zenon aan te schaffen? Laat het me weten, ik neem hem graag mee terug naar Uganda!


Hartelijk dank voor het lezen van onze nieuwsbrief en uw interesse in en steun voor onze kinderen!
Suzan, Zenon en alle kinderen van Home Sweet Home.