Nieuwsbrief november 2016

We hebben hier in Oeganda een fijne maar ook een bewogen tijd achter de rug. Het was een hele fijne tijd waarin we samen gegroeid zijn en waarbij het emotioneel en spiritueel heel goed ging met de kinderen en ons. Helaas hebben we lichamelijk wel een beetje geworsteld. Er ging een virus rond waarbij een aantal van onze kinderen behoorlijk ziek waren. Omdat het een virus was moest iedereen gewoon uitzieken. Ook heeft bijna iedereen weer Malaria gehad, omdat er door het weer heel veel muggen zijn de laatste tijd. De veranderingen die we aan het begin van het jaar hebben doorgevoerd heeft wel heel veel rust en tevredenheid gebracht. Daar zijn we heel dankbaar voor.

Onze kinderen
Er zijn een aantal redenen waarom het een stuk beter gaat met de kinderen. Aan het begin van het jaar zijn ze veranderd van school. Het ging met de meesten niet goed op school en we zaten met de handen in onze haren. Eén van onze kinderen was intussen al thuis van school omdat de leraren haar niet aankonden en ze niks leerde. Sommige van onze kinderen haalden ook zeer slechte cijfers en de kinderen waren zwaar gefrustreerd. Ondanks dat deze school in de buurt als beste aangeschreven stond was het voor onze kinderen niet goed. Toen hoorden we over een nieuwe school van de “Bill Gates foundation”.  We zijn gaan onderzoeken en waren zeer enthousiast. We hebben onze kinderen de keuze zelf laten maken of ze over wilden gaan of niet. Drie kinderen zijn op de oude school gebleven, zij vonden het daar wel fijn en houden van een strengere school met veel structuur. Ze doen het daar ook goed. De anderen zijn aan het begin van het jaar overgestapt. Dit is echt een geweldige keuze geweest. Op deze school mag niet geslagen worden. (enige Oegandese school in de buurt waar dit niet mag) Door hun eerdere ervaringen voelen onze kinderen zich nu voor het eerst echt veilig in de klas. Daarnaast zijn ze van een klas van meer dan 100 kinderen naar een klas van 10 tot 15 kinderen gegaan. Het lesprogramma is ook heel praktisch en er worden veel leerzame spelletjes gespeeld. Niet alleen het humeur en gevoel van veiligheid is beter geworden maar ook hun cijfers zijn er heel erg op vooruit gegaan. Als u meer informatie wilt over deze school kunt u eens op hun website kijken. Het heet Bridge International. Ze hebben scholen over de hele wereld.
Over twee weken begint hier de grote vakantie. Het schooljaar is dan afgelopen.

Vrije tijd van de kinderenNieuwsbrief november 2016
Eén van onze jongens is een paar maanden geleden begonnen met Rugby. Elke zaterdag- en zondagmiddag traint hij met zijn groep en soms spelen ze wedstrijden. Hij vindt het heel erg leuk en hij vindt zo zijn zelfstandigheid. De coaches zeggen dat hij al heel goed speelt. In de vakantie trainen ze 5 dagen in de week en gaan ze meer wedstrijden spelen over het land verspreid. Hij vindt het helemaal geweldig. Daarnaast heeft hij ook zijn eigen bedrijfje opgericht. Hij maakt en verkoopt pakjes met zijn zelfgemaakte koekjes. Hij regelt tegenwoordig alles zelf. Hij maakt de koekjes, koopt het verpakkingsmateriaal en hij verkoopt ze zelf aan alle winkels in de buurt. Ze zijn erg in trek en mensen vinden ze lekker. Hij heeft onze lening al helemaal afbetaald en heeft al bijna 30 euro verdiend. (wat hier echt veel is) We zijn echt heel erg trots op hem!

Vier van onze kinderen hebben elke zondagmiddag hip-hop dans les. Dit vinden ze heel erg leuk en ze worden er erg goed in.

Twee van onze meiden gaan in de vakantie elke dag naar de kerk om een musical in te studeren. Ze gaan deze musical in de week voor kerstmis opvoeren in 5 verschillende gevangenissen.  Wij kunnen er tijdens de kerstdienst ook van genieten.

Eén van onze meisjes zal in de vakantie een aantal weken bij haar tante gaan logeren om de band die ze hebben te onderhouden.

Eén van onze kinderenheeft er voor gekozen om extra bijlessen op school te volgen tijdens de vakantie. Wij vinden het eigenlijk beter dat hij ook even rust heeft maar hij wil zelf heel erg graag dus dan mag hij dat natuurlijk.

De andere kinderen zullen gewoon lekker thuis zijn. We zullen op de boerderij en in de tuin werken en natuurlijk veel knutselen voor de kerst en andere leuke activiteiten thuis doen.

We hebben de laatste tijd ook weer veel verjaardagen gehad. Veel gelukkige kinderen. Hartelijk bedankt voor de mensen die onze kinderen verjaardag pakketjes hebben gestuurd. Dit maakt ze echt heel erg gelukkig!

 

De zorgboerderijnieuwsbrief november 2016
Het gaat goed met de zorgboerderij. De kinderen die er werken zijn heel erg gemotiveerd en ze leren heel veel. De boerderij is ook aan het groeien. Van twee kleine biggetjes zijn we naar 36 varkens gegaan. Zoveel dat ze al niet meer in hun hok passen. We hebben ook een lief kalfje welkom mogen heten. Nog veel meer kippen en kalkoenen en geitjes.

We hebben genoeg melk voor al onze eigen kinderen en ook nog voor de kinderen van de dagbesteding. We kunnen zelfs af en toe al een beetje verkopen. Het vorige seizoen hadden we hele goede oogsten van het land. Het is dit seizoen iets moeilijker omdat het echt heel droog is in heel Oeganda.
Zoals u in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen zal Eline Verhaar begin volgend jaar terug komen naar Oeganda om de zorgboerderij te gaan leiden. We kunnen er dan nog meer energie in steken en het verder gaan verbeteren.

FysioNieuwsbrief november 2016
Het gaat goed met de kinderen die Fysiotherapie krijgen van onze fysiotherapeute.  Ze gaan stapje voor stapje vooruit en de ouders zijn erg betrokken.  Via een ander project hebben we een aantal aangepaste rolstoelen kunnen regelen waardoor de ouders de kinderen vaker kunnen meenemen.
Als we terugkijken hebben we het afgelopen jaar mooie resultaten kunnen bereiken met de kinderen die behandeld worden door onze fysiotherapeute Sauba. Ook in 2017 willen we graag verder met onze fysiotherapeute om ons werk voort te zetten. Hiervoor zijn wij hard op zoek naar budget. Al voor 50 euro per jaar kunnen we een kind elke week één fysiobehandeling geven. Dat is ongeveer 1 euro per behandeling! Wilt u een kind helpen met de noodzakelijke fysiotherapeutische zorg? Elk bedrag is welkom! U kunt uw bijdrage overmaken op de rekening van Stichting Home Sweet Home NL73RABO0122882415 o.v.v. “Fysio 2017”.
Wilt u dit bericht delen met uw naasten? Of misschien wilt u of iemand in uw omgeving een actie opzetten om de fysiobehandelingen voor een groot aantal kinderen in 2017 mogelijk te maken?! Hartelijk dank alvast!

Aflatounnieuwsbrief november 2016
Vanaf het begin van het jaar hebben we op zaterdagochtend en zondagmiddag onze groep Aflatoun kinderen bij ons op de compound. Op zaterdagochtend geven we ze financiële en sociale les en op zondagmiddag komen ze hier spelen en geeft Zenon hen basketbal les.  De meeste kinderen komen uit hele moeilijke situaties en hebben zeer weinig goede rolmodellen in hun omgeving.  Wij proberen er zoveel mogelijk voor ze te zijn en ze een veilige plek te geven om te spelen en om te groeien. Intussen zijn we echt aan deze kinderen gehecht geraakt.

Van het bestuur
Deze week hebben we tijdens de bestuursvergadering afscheid genomen van ons bestuurslid Lia de Jongh. Lia heeft zich enkele jaren vol enthousiasme en met hart en ziel ingezet voor de Stichting, maar omdat ze samen met haar man op zakelijk vlak een nieuwe uitdaging is aangegaan, is het voor haar helaas niet meer mogelijk dit te combineren met de werkzaamheden voor Home Sweet Home. Wij danken Lia hartelijk voor haar inzet en wensen haar heel veel succes voor de toekomst!

Daarnaast hebben we Bea Verhaar mogen verwelkomen als nieuw bestuurslid:
Beste mensen,Bea Verhaar
Ik ben Bea Verhaar, 42 jaar, getrouwd en moeder van 5 kinderen. Afgelopen jaar is onze oudste dochter voor een half jaar als vrijwilliger aan de slag gegaan bij Home Sweet Home. Door haar enthousiaste verhalen aangestoken zijn mijn man en ik afgereisd naar Uganda om daar met eigen ogen te kunnen zien wat er bij Home Sweet Home gebeurt. We hebben deze reis kunnen zien welk een mooi werk er verzet wordt! En ook gezien hoe belangrijk het is dat Suzan en Zenon voldoende financiële middelen hebben om dit te kunnen blijven doen. Thuisgekomen begrepen we dat er een plekje vrij was binnen het bestuur van HSH en eigenlijk hebben we gelijk gezegd dat dat plekje wel opgevuld kon worden door één van ons, juist ook omdat we nu door ervaring weten hoe het in Uganda is. Ik hoop dat we als bestuur van HSH op uw steun mogen blijven rekenen en zal me van harte inzetten om het mooie en belangrijke werk met de kinderen daar te kunnen laten blijven bestaan.
Vriendelijke groet,
Bea Verhaar

Ons bestuur is nog niet compleet! Wij zijn nog steeds op zoek naar enthousiaste mensen die zich vol passie willen inzetten voor de kinderen in Oeganda! Wilt u iets voor hen betekenen? U kunt de vacatures zien op onze website, of vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie: info@homesweethomeuganda.nl