Nieuwsbrief november 2018

VeranderingenVeranderingen
Wat keken ze al lang uit naar het einde van de basisschool. Vooral K., M. en G.. Omdat ze pas zo laat in hun leven begonnen zijn met school zijn ze een heel stuk ouder dan de andere kinderen in hun klas. Voor Do. en L. was het een stuk makkelijker omdat ze gewoon vanaf jonge leeftijd op school hebben gezeten.

Voor M., G. en K. zoeken we nu een beroepsopleiding. Dit is niet eenvoudig zonder middelbare school diploma, maar ze hebben echt geen energie meer voor een middelbare school en willen graag een beroep leren. G. is bij de start van het nieuwe schooljaar al 21, K. bijna 19 en M. bijna 18.

M. wil al heel lang kok worden. We denken voor hem aan een catering cursus. G. en K. willen allebei graag schoonheidsspecialiste/ kapper worden. Dit wordt hier samen in één opleiding aangeboden.

Do. en L. zullen gewoon naar de middelbare school gaan.

Dit wordt een belangrijke periode in het leven voor de kinderen. Ze leren om over een aantal jaar op eigen benen te staan. Dit wordt voor ons bij Home Sweet Home ook een hele dure tijd.

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze kosten. De scholen kosten veel geld. Dit betekent dat we de komende jaren een goede dekking moeten zien te vinden voor al deze onkosten. Misschien zijn er wel scholen of kerken te vinden die onze kinderen willen helpen ook een goede scholing te krijgen.


M.
M. heeft een erg zeldzaam syndroom dat haar hersenen aantast. Dit was vrij snel, nadat we haar kregen 10 jaar geleden, al bekend. Vanaf het begin wisten we dat M. langzaam achteruit zou gaan maar omdat dit syndroom zo zeldzaam is kon niemand ons echt vertellen hoe snel dit zou gaan. Het is eigenlijk lange tijd heel goed gegaan en haar achteruitgang was niet zo snel als we verwacht hadden. De laatste tijd gaat ze echter vooral mentaal en emotioneel heel hard achteruit. Het is heel erg moeilijk om grip te krijgen op haar gedrag. We hebben al vanalles geprobeerd maar niks lijkt te werken.

Ze heeft haar emoties niet onder controle. Het ene moment lacht ze uitbundig voor een uur, Het volgende moment huilt ze voor uren en dan is ze ineens extreem agressief.

Het wordt voor iedereen op onze compound te zwaar dus we zijn al enige tijd met de doktoren in Oeganda en London bezig om de juiste medicatie te vinden die haar zou kunnen helpen. Elke keer als de doktoren echter een medicijn vinden waarvan ze denken dat zou kunnen werken voor M., dan is het niet aanwezig in Oeganda. Intussen zitten we een beetje met onze handen in ons haar. De juiste medicatie opties lijken niet voorhanden in Oeganda.

We blijven hopen dat we snel iets kunnen vinden zodat M. niet meer zo geplaagd wordt door al deze sterke emoties en zodat we de rust een beetje terug kunnen vinden op de compound. Het is namelijk ook voor alle andere kinderen niet makkelijk.


Day care Vincent

Day Care Vincent
Het gaat echt heel erg goed met ons fysiotherapie project op de day care, maar helaas heeft onze fysiotherapeut ons laten weten dat ze bij ons wilt stoppen zodat ze verder kan studeren. Ze heeft een geweldig aanbod gekregen in Oeganda en Zuid Afrika om zich nog meer te specialiseren. Dit is echt geweldig voor haar, maar helaas zitten wij wel vanaf volgende maand zonder fysiotherapeut. Het is niet makkelijk om iemand anders te vinden, omdat er maar weinig fysiotherapeuten zijn in Oeganda en de meesten in de grote steden willen blijven. We zijn dus hard op jacht naar een nieuwe fysiotherapeut. Hopelijk lukt dat snel, zodat de kinderen het niet lang zonder behandelingen hoeven stellen.


Zorgboerderij

De Zorgboerderij
Hallo lieve mensen, de maand is voorbij geregend. Bijna elke nacht hebben we regen, waar we enorm blij mee zijn. Ook zijn we druk aan het oogsten. Bijna dagelijks eten wij bruine bonen soep met Posho, een soort gestampte mais dat we aanlengen met water. Van ons eigen land hebben we 2 grote zakken bruine bonen geoogst & dat betekent dat wij en HSH voorlopig onze eigen bonen kunnen eten. Wat een voldoening geeft dat.

Wat ook veel voldoening geeft is de ontwikkelingen die je ziet op de boerderij. Soms klein, soms groot. Dagelijks kappen 3 van onze werkers 2 uur lang gras voor de koeien. Deze maand hebben we een vermaal machine aan kunnen schaffen die dit voor ons kan doen. Dit bespaart een hoop werk en tijd. Ook kunnen we nu beginnen met het maken van ons eigen varkensvoer. We hebben berekend dat we binnen 12 maanden de machine terug hebben verdiend door de kosten die we besparen.

Ook hebben we al onze kalkoenen verkocht voor het Amerikaanse Thanksgiving feest. Deze brengen leuk geld op! Wel missen we met z’n allen het leuke kloekeloeke geluid wat ze maken, maar in januari hopen we weer een hele hoop nieuwe te kopen en beginnen we weer van voor af aan.

We hebben allemaal nieuwe t-shirts gekregen van het Dalton college. Dit zijn een soort sportshirts, en perfect voor het werken op de boerderij. De lichtblauwe kleur staat heel goed bij onze kinderen, dus vanaf nu werken we goed gestyled!

We hebben ontdekt dat watermeloenen goed groeien hier en hebben flink wat geplant! De kinderen vinden het geweldig om ze te zien groeien en willen elke dag de grootste aan elkaar laten zien.

Verder hopen we in december alle kinderen en werkers weer een kerstpakket mee naar huis te geven met hierin rijst, zeep, meel, suiker, zout, thee en andere levensmiddelen. Hiervoor hebben we 250 euro nodig in totaal. Mocht iemand rond kerst wat kunnen missen om zo ons te helpen de kinderen wat extra’s te geven met de kerst, stuur ons dan een berichtje!

Heel veel liefs & positiviteit vanaf de boerderij.


Doelshoppen
Online shoppen
De feestdagen staan weer voor de deur. Dat betekent dat veel mensen cadeaus gaan kopen voor hun dierbaren. Koopt u de meeste cadeaus ook online? 

Als u gaat naar https://homesweethome.doelshop.nl en op deze website doorklikt naar de winkel waar u uw cadeau wil bestellen (bijv. Bol.com, Hema, Bijenkorf, Douglas, Coolblue en noem ze maar op) dan doneert de webshop waar u koopt een deel van uw aankopen aan Home Sweet Home. Een heel mooi initiatief dat uzelf helemaal niets extra kost!
Mooi toch? Helpt u ons een handje? Het zou leuk zijn als met de donaties van de webshops wij de kinderen in Uganda ook iets extra’s kunnen geven met de feestdagen.

U kunt overigens het hele jaar door uw online bestellingen via deze website doen. En wist u dat u ook het veranderen van zorgverzekeraar via deze website kan doen en deze dan een bedrag aan ons doneert? Goed om aan te denken als u van plan bent per 1 januari te veranderen van zorgverzekeraar.


Tot volgende maand. Lieve groetjes!
Suzan, Zenon, Eline en alle kinderen van Home Sweet Home