Nieuwsbrief oktober 2018

huh logo

Hoi allemaal,
Ik, Suzan, heb twee weekjes even mogen meegenieten van de heerlijke nazomer die jullie op het moment hebben.
Wat een geschenk om de zomer zo te mogen afsluiten.


Toer door Nederland

Toer door Nederland
Samen met bestuursleden van de stichting heb ik, Suzan, velen van u mogen ontmoeten de laatste weken. We zijn het hele het land door geweest om ons verhaal te vertellen. Voor deze gelegenheid heb ik een kort filmpje gemaakt over Home Sweet Home, dat u, als u dat leuk vindt, kunt bekijken via deze link: https://youtu.be/giV05L8iZMM.
Wij willen iedereen die ons zo gastvrij heeft ontvangen hiervoor hartelijk bedanken!

We hebben ook een aantal scholen bezocht waarbij we een les aangeboden hebben over de verschillen en de gelijkenissen tussen de kinderen die in Nederland wonen en onze Home Sweet Home (Oegandese) kinderen. Aan de hand van een film en Oegandese materialen zijn de kinderen op ontdekkingstocht gegaan. De leerlingen waren erg enthousiast en bleven vragen stellen. Als u hier ook interesse in heeft voor uw school of de school van uw kinderen dan kunt u ons een berichtje sturen naar: info@homesweethomeuganda.nl

De bezoeken in Nederland waren heel hard nodig omdat het financieel niet zo goed gaat met Home Sweet Home. De kosten voor levensonderhoud zijn hard gestegen en stijgen alleen maar meer de komende jaren. Onderhoud aan de gebouwen hebben we steeds moeten uitstellen, maar kan nu niet meer wachten. We hebben hard nieuwe sponsoren nodig om te kunnen blijven bestaan en om het extra schoolgeld voor de oudere kinderen (heel veel schooljaren) te kunnen betalen.

Bent u als lezer nog geen donateur van Home Sweet Home, maar draag u ons wel een warm hart toe, dan wil ik graag een beroep op u doen en vragen of u maandelijks donateur wil worden om zo het voortbestaan van Home Sweet Home te garanderen. Dit kunt u doen door u aan te melden via onze website. Als u dit doet, kunt u eventueel ook besluiten een ‘overeenkomst periodieke gift in geld’ in te vullen, hiermee wordt uw maandelijkse bijdrage volledig (zonder drempel) aftrekbaar van uw belastbaar inkomen of ondernemingswinst. U verbindt zich hiermee voor vijf jaar aan Home Sweet Home, maar kan op elk moment stoppen als uw inkomen bijvoorbeeld daalt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Mogen we op u rekenen?


Intussen in Oeganda

Intussen in Oeganda
Tijdens mijn verblijf in Nederland had Papa (Zenon) het druk in Oeganda. Alle scholen moesten bezocht en betaald worden en alle huizen moesten vleermuis vrij worden gemaakt.
We hebben al langere tijd erg veel last van vleermuizen in onze daken. Ze vinden elke keer wel weer een gaatje waar ze door kunnen. Buiten dat het niet fijn is dat er steeds vleermuizen om je oren vliegen dragen ze ook heel veel ziektes met zich mee en is hun poep ook giftig. Er moest dus echt iets aan gedaan worden. We zijn nu weer vleermuis vrij en daar zijn we erg blij mee.

Helaas werden er tijdens mijn afwezigheid ook een aantal kinderen ziek. Na veel malaria en Tyfus testen, wat we hier bij koorts meteen testen, bleken de meeste kinderen een heftig virus te hebben. Op dit moment voelt iedereen zich gelukkig weer beter. Het was even aanpoten voor Zenon.


Verjaardagen

Verjaardagen
Toen ik weer terug kwam uit Nederland hebben we de afgelopen verjaardagen gevierd. We hadden van een lieve vrouw van de Jozua gemeente in Nederland geld gekregen om extra dingen met de kinderen te doen.
Het eerste gedeelte hebben we al kunnen besteden. We hebben D. zijn verjaardag namelijk in het zwembad gevierd. Wat hebben ze een pret gehad en wat heeft D. genoten van zijn 12de verjaardag!

De dag daarna gingen we met z’n allen naar Do. haar school om haar verjaardag te vieren.
Het was een grote verrassing voor haar.


Zorgboerderij2

Nieuws vanaf de zorgboerderij
Hallo lieve sponsoren en belangstellenden,

Allereerst vanaf de boerderij een erg zonnige groet. In onze vorige nieuwsbrief schreven we al dat er weinig/geen regen was. Dit is eigenlijk nog steeds het geval, afgelopen weekend hebben we even een paar enorme buien gehad, maar nu is het weer droog. We blijven ons best doen met water geven, sommige plantjes hebben het erg moeilijk.

Vorige week maandag gebeurde er iets verdrietigs. Na 9 maanden wachten, namen verzinnen en uitkijken naar een kalfje, werdt deze dood geboren. Je kon goed merken dat het impact had op iedereen. We hebben hem gezamenlijk begraven maar nog steeds snappen sommige kinderen er weinig van, zij denken dat er nog steeds een kalfje moet komen. Best lastig, ook al is dit gewoon de natuur.

De nieuwe geiten zijn gekocht, 2 vrouwtjes en 1 mannetje. Bedankt sponsoren! En ook deze week zullen alle kinderen nieuwe schoenen ontvangen, zodat ze op een verantwoorde manier dagelijks naar de boerderij kunnen lopen.

Zoals velen van jullie misschien niet weten spreken wij op onze boerderij Engels. De kinderen die dagelijks op de boerderij komen spreken thuis Luganda, een streektaal. Wij willen ze dan ook stimuleren om Engels te leren. Al een hele tijd is het duidelijk dat de kinderen de meeste zinnen in het Engels wel verstaan, maar deze maand merkten we bij een paar kinderen ook steeds meer Engelse woorden in hun eigen zinnen op.

Hoewel dit seizoen niet helemaal was zoals we verwacht hadden qua regen, kunnen we toch al zo langzamerhand gaan beginnen met oogsten. Tomaten, spinazie, bonen, kolen, komkommers en paprika’s zijn al rijp. Altijd leuk om zo stukje bij beetje onze eigen centjes te verdienen.

Voor de boerderij zijn we opzoek naar een vrijwilliger. Wij denken dat de kinderen op de boerderij nog beter zullen functioneren als er gewerkt wordt met pictogrammen. Om dit goed op te zetten, moet er even tijd ingestoken worden. Ik, Eline, heb daar momenteel niet de tijd voor, naast de normale werkzaamheden op en voor de boerderij. We zoeken iemand die voor 2 a 3 maanden hier in Oeganda kan komen om het programma goed op te zetten. Ben jij diegene of ken jij iemand die dit zou kunnen? Stuur ons dan een e-mail.

Wie zoeken wij?

  • Een enthousiast persoon die niet bang is om in een ander land en cultuur te werken.
  • Iemand die zelfstandig kan werken en van avontuur houdt. Iemand met ervaring in de gehandicaptenzorg en het werken met pictogrammen. 
  • Iemand die bereid en in staat is om de boerderij volledig van pictogrammen te voorzien en hiervoor een werkplan kan maken. 
  • Iemand die voor een bespreekbare periode (2/3 maanden) beschikbaar is. 
  • Iemand die bereid is iets te ‘geven’ voor minder bevoordeelde kinderen/jongeren.

Wat bieden wij?

  • Een eigen kamer in een huis op een groot en goed beveiligd terrein, 3 Ugandese maaltijden en een warme douche/toilet. (De kosten hiervoor bedragen € 300,- per maand.) 
  • Vergoeding van kosten die te maken hebben met de pictogrammen en het opzetten hiervan. 
  • Begeleiding tijdens de voorbereiding en gedurende je verblijf in Uganda. 
  • Een onvergetelijk avontuur en een bom aan ervaringen. 

Ben jij de persoon die we zoeken en wil je deze uitdaging graag aangaan?

Stuur een mailtje met je CV en motivatie naar: info@homesweethomeuganda.nl  t.a.v. Eline Verhaar.


Hartelijk dank voor het lezen van onze nieuwsbrief en uw interesse in en steun voor onze kinderen!

Suzan, Zenon, Eline en alle kinderen van Home Sweet Home