Nieuwsbrief september 2018

huh logoDe maand is opnieuw voorbij gevlogen!
Hieronder vind u weer het laatste nieuws vanuit Oeganda, updates vanuit het bestuur en andere mededelingen. We zijn blij met het vele medeleven en support, wekelijks posten wij foto’s en korte updates op onze Facebookpagina.
U kunt dit volgen door naar facebook te gaan en onze pagina ‘Home Sweet Home Uganda’ te liken en te volgen.


Verjaardagen2

Verjaardagen
Een hoop kinderen betekent een hoop werk, maar ook een hoop verjaardagen! Dit geeft uiteraard ook extra werkjes zoals het bakken/maken van een taart en het kiezen en kopen van de perfecte kadootjes, maar ook een hoop gezelligheid! Deze maand hadden we 3 verjaardagen.

Allereerst die van M. & J. M., onze jongste, is deze maand alweer 11 geworden en J. vierde zijn 15de verjaardag. Omdat we overdag druk waren besloten we de verjaardag ‘s avonds te vieren. Het was best gezellig om eens met elkaar in het donker rondom een gevulde tafel met taarten en kaarsjes te zitten. M. kreeg heel veel meiden cadeautjes zoals parfum, kleurtjes, een schooltas en armbandjes. J., die weinig van dit alles meekrijgt, kreeg wat meer praktische cadeautjes zoals; een handdoek/badjas en lekkere koekjes. We dronken thee en aten van 2 taarten! Het was een geslaagd feest.

Ook in september vierden we de verjaardag van Mama/Suzan. Overdag ging ze lekker met Papa/Zenon weg voor een verwendagje, wat ons (alle kinderen) uitgebreid de mogelijkheid gaf om cadeautjes te kopen en de mooiste tekeningen en brieven te maken. We verrasten haar met een klein feestje, ze kreeg een boekwerk aan tekeningen en brieven en ‘s avonds genoten we met elkaar van een feestmaal! Er was voor iedereen vlees en zelfs een nagerechtje van ananas. Wat een feest.


Back to school1

Back2School
Net zoals alle kinderen in Nederland, zijn onze kinderen na 3 weken vakantie ook weer terug naar school gegaan. Voor M., G., D. en K. is het extra spannend. Zij zullen dit termijn namelijk hun examen gaan maken.
We hopen dat ze allemaal slagen, maar de laatste resultaten waren niet zoals we hadden gehoopt, dus ZET HEM OP KANJERS! K. bereidt zich thuis voor op haar examen in verband met haar mentale situatie. Ze oefent en oefent wat af op de proefexamens en zal het echte examen op school bijwonen. Ook B. (middelbare school) en M. & D. hebben hun school weer gestart.


Verjaardagen

Bezoek O’s familie
Samen met O. (En zijn broer en beste vriend B.) zijn we 2 weken geleden afgereisd naar Pader, dit is een provincie helemaal in het noorden van het land. Een lange reis, maar met behulp van vrienden en een pastor waar we konden overnachten konden we de reis in stukjes hakken en was het voor iedereen goed te doen.
De hoofdreden van de reis was het bezoeken van O’s familie om te kijken hoe hun leefsituatie nu is. (Na veel contact met de familie hoorden we dat de situatie na alle jaren eindelijk verbeterd was) Omdat de reis lang was hebben we onderweg ons best gedaan om het leuk te maken, zo hebben we een waterval in Sipi bekeken en later in het noorden nog enorme watervallen bewonderd.
Het dorpje waar O’s familie woont was erg afgelegen en door de regen waren sommige wegen soms erg gevaarlijk. Met hulp van een broer van O. die ons de weg liet zien kwamen we aan. Hier werden we hartelijk ontvangen. Het was erg bijzonder om O. en zijn familie samen te zien. Het hele dorp kwam kijken en voor ons was een uitgebreide oegandese maaltijd gekookt.
Samen hebben we gegeten & daarna heeft O. een nachtje bij zijn familie geslapen. De familie was erg dankbaar voor de zorg en therapie die wij aan hem kunnen geven en gaven ons als blijk van waardering 3 kippen. In Oeganda is dit een enorme gift, kippen zijn namelijk veel geld waard. Na een dag hebben wij O. weer opgehaald en zijn we weer langzaam terug naar huis gereden.
Het was een bijzondere, ingrijpende en mooie reis voor ons allemaal en we kunnen dankbaar en blij terug kijken!


Fysio

Fysio
Bij de fysio gaat alles goed. We hebben weer een aantal goede resultaten behaald. Herinnert u zich Vincent nog? Hij kwam erg ondervoed bij ons binnen en kon alleen maar in dezelfde positie liggen. Hij kan intussen met steun staan en het gaat erg goed met hem. We begeleiden zijn moeder in zijn zorg. Zij is nu erg betrokken en zorgt heel goed voor hem.


Zorgboerderij
Alles groeit en bloeit en hier zijn we natuurlijk blij mee. De regen werkt alleen niet mee, dus momenteel hebben we erg veel werk aan het watergeven van alle planten. Vele handen maken licht werk, en we zijn dan ook blij met alle kinderen die dagelijks komen om ons te helpen!

Afgelopen maand hebben we wel 3 slangen gevonden in de tuin. Dit is natuurlijk altijd een beetje griezelig en omdat veel slangen in Oeganda giftig zijn, worden deze altijd gelijk gedood en daarna bestudeerd door de kinderen.

Eén van onze koeien was drachtig en een enorme stier kwam op bezoek. De kinderen vonden dit toch wel een hele gebeurtenis en stonden met open mond en soms met hun handen voor hun ogen voor het hek. Ik vertelde de kinderen dat de koeien eerst moesten kussen en er hierna een kalfje zou gaan groeien in de buik van de mama. Dit was toch wel erg grappig.

In de vorige nieuwsbrief schreef ik dat we graag wilden dat A. in de keuken zou gaan helpen om zo te leren koken. Zelf had ik bedacht dat ze dit om te beginnen 2 dagen per week zou gaan doen. A. vond het echter zo leuk en straalde elke dag van oor tot oor, dat ze zelf heeft besloten dat ze dit elke dag wel wil doen! Missie geslaagd dus.

Vanuit Nederland hadden we een hele hoop moestuintjes van de AlbertHeijn gekregen. Samen met de kinderen hebben we deze geplant. Het is natuurlijk erg leuk om dit zo met elkaar te doen. De mest tabletjes worden groot als je er water op gooit. De kinderen dachten allemaal dat dit toveren was en keken hun ogen uit! Elke ochtend daarna renden de kinderen bij aankomst direct naar alle kleine potjes om te zien als er al wat uit de grond was gekomen!

Aankomende maand hopen we weer biggetjes en een kalfje te ontvangen waar we allemaal erg enthousiast over zijn, ook zullen er nieuwe geiten gekocht worden!


Tot volgende maand. Lieve groetjes!

Suzan, Zenon, Eline en alle kinderen van Home Sweet Home