23/5/2021Nieuwsbrief

Soms zijn er van die maanden waarin we zouden willen dat we iedereen kunnen helpen. We willen zo graag iedereen helpen, maar dat kan helaas niet. We zijn niet bekwaam, het ligt buiten ons vakgebied of er komen gewoon teveel mensen tegelijk.

Deze maand was zo’n maand. We proberen mensen zo goed mogelijk te helpen, maar soms zit je met je handen in je haar en is het beste wat je kan doen, mensen doorsturen naar projecten die er meer verstand van hebben.

Deze maand lag een buurtkindje van ons in het lokale ziekenhuis. De moeder heeft toen aan iedereen verteld dat wij ze konden helpen. Zo ben ik heel de week bezig geweest om met mensen te praten, voor ze te bidden en om ze door te sturen naar de juiste plekken. Een aantal mensen kunnen we nu zelf helpen.

Hieronder zal ik een aantal verhalen vertellen. Misschien kunt U ook voor ze bidden?

Overleden
Het verhaal dat me deze week het meest aangegrepen heeft is het verhaal van een buurvrouw. Ze woont maar enkele meters van ons vandaan.  Deze buurvrouw heeft vorige week haar dochtertje van 4 jaar verloren aan (waarschijnlijk) malaria. Haar vriend had haar verlaten (met een 4 jarig dochtertje en 4 maanden oude zoontje) Ze woont nu in een klein hutje van haar oma en heeft geen baan, en dus geen geld.  Haar dochtertje is overleden aan malaria, omdat ze niet naar het ziekenhuis kon. (ze vragen hier geld voordat ze behandelen) Ik heb deze medicijnen in mijn keukenkastje liggen. Op 20 meter afstand. Het had 4,5 euro gekost om haar leven te redden. Hadden we het maar geweten!

Wat me ook ontzettend aangreep is dat haar vriend niet voor de begrafeniskosten op wilde draaien en dus niet kwam. Niemand wilde helpen, dus de moeder heeft het kindje zelf naast het hutje van haar oma begraven.

Na een paar dagen kwam ze bij ons (wat ook door mijn hoofd gaat; waarom niet toen het dochtertje ziek was?) ze is erg getraumatiseerd  en was bang dat haar vier maanden oude zoontje zou overlijden. Hij was alleen wat verkouden maar ze was heel erg bang. Er is hier geen trauma counseling of iets wat er op lijkt. Het enige wat we konden doen, is naar haar luisteren, voor haar bidden en haar een aantal dagen bij ons te laten logeren totdat ze er weer vertrouwen in had dat haar zoontje niet zou overlijden.

Brand
Ook was er het verhaal van de zus van 1 van onze medewerkers en inwoners van ons dorp. Haar ex-man heeft geprobeerd om haar en de kinderen in brand te steken. Hij heeft ’s nachts petroleum in het huis gegooid en het toen aangestoken. Gelukkig zag een buurman het huis in brand staan en zijn ze er zonder kleerscheuren uitgekomen.  De ex-man is ondertussen aangehouden. Het gezin was bang totdat hij opgepakt was en kon bij ons terecht.

Hartoperatie
In dezelfde week was er hier een 18- jarig meisje dat helemaal opgezwollen was. Toen ze negen jaar was kreeg ze een streptokokken infectie waardoor haar organen aangetast zijn. Haar hart is het meeste aangetast en daarom moet ze een open hart operatie ondergaan. Ze hebben de vader destijds weggestuurd en gezegd dat ze paspoorten moesten regelen, omdat ze deze operaties in Oeganda niet doen. De afgelopen negen jaar is ze elke twee weken in het regeringsziekenhuis om de symptomen te bestrijden, maar haar vader vond geen manier om de paspoorten te regelen. Wij zijn hier helemaal niet gespecialiseerd in, maar ik wilde ze wel graag op weg helpen. Ze hebben een aantal dagen bij ons geslapen, zodat ik wat onderzoek kon doen om antwoorden te vinden. Ik heb een organisatie gevonden die hen verder kan helpen en die alleen maar helpt bij hartoperaties. We zijn blij dat we ze toch zo verder hebben kunnen helpen.

Dit zijn een paar voorbeelden van de mensen die we deze maand hier hebben gehad voor hulp. Er zijn zoveel verhalen en er is zoveel te vertellen.


Ondervoeding
In het ondervoedingshuis is er veel veranderd. Een aantal moeders met kinderen is weer naar huis en we hebben weer nieuwe gezinnen aangenomen. We zijn een samenwerking aangegaan met de ondervoedingskliniek van het regeringsziekenhuis. Op het moment helpen we K., E. en V., K. en R.

R. woont samen met haar moeder een zusje bij ons. K. woont samen met zijn moeder bij ons.

Het gaat ondertussen al een weer een heel stuk beter met hen. K. heeft het wel moeilijk en is op dit moment opgenomen in het ziekenhuis. K. heeft heel veel uitdagingen bij het eten. Door zijn handicap kan hij bijna niet eten. Hij moet eigenlijk aan de sondevoeding maar dat is hier zeer moeilijk in de dorpen. Dit gaat namelijk zeer snel ontsteken. Het ziekenhuis is nu aan het kijken wat ze voor hem kunnen doen.

De moeder van R. heeft het heel zwaar. Haar vader is overleden toen ze heel klein was en haar moeder heeft haar achtergelaten.  Ze heeft tot ze 15 was bij haar oma gewoond. Ze is toen weggelopen en is naar een eiland verhuisd. Ze heeft daar twee kinderen gekregen. Haar jongste heeft Cerebral Palsy. R. heeft twee maanden in het ziekenhuis gelegen en is daar al veel aangesterkt. Ze is nu een maand bij ons en ook hier doet ze het goed. De moeder (20) staat er helemaal alleen voor en is erg getraumatiseerd. We hopen dat we het hele gezin weer gezond en gelukkig kunnen maken.

R. en K. hebben allebei een aantal keer per week fysiotherapie bij onze fysiotherapeut.


Onze kinderen
Na meer dan een jaar was het dan eindelijk weer zo ver. Onze kinderen gaan omdebeurt weer allemaal naar school. Het is weer tijd om wat persoonlijks te vertellen over ze.

M.
M. heeft een baan gevonden bij een Nederlandse campsite in Oeganda. Deze campsite ligt aan de Nijl. Hij doet hier van alles. Hij leert te koken, hij is een ober, hij werkt in de moestuin en hij doet andere klusjes op de campsite. We hebben samen besloten dat hij deze kans aan moest pakken, zodat hij ervaring op kan doen. Nadat hij ervaring heeft kan hij naar een meer gerichte opleiding. Het schoolsysteem is hier anders dan in Nederland. Het was voor hem te zwaar op de middelbare school te doen maar hij wordt met zijn babisschool diploma niet op een kook opleiding. Als hij certificaten en ervaring heeft wordt hij misschien wel aangenomen.

M. had de eerste weken veel heimwee (hij woont op zijn werk). Nu gaat het beter, maar hij vindt het nog wel fijn om elke keer als hij vrij heeft thuis te komen. Deze week organiseerde de campsite waar hij werkt koningsdag. Hij heeft heerlijke taarten gebakken voor alle Nederlanders.

G.
G. heeft vorige week examen gedaan voor haar beauty opleiding. Ze is nu thuis en we zijn aan het wachten op de examen uitslagen. G. heeft van een lieve sponsor een draagbare massagebed (onderweg want is in Oeganda niet te krijgen) en telefoon gekregen. Daar kan ze nu haar eigen bedrijfje mee opstarten. Ze wil graag haar eigen massage bedrijfje starten. Ze wil graag eerst een stage lopen bij een masseur of beautysalon zodat ze nog net iets meer ervaring op kan doen. We zijn nu aan het zoeken naar een plekje voor haar. G. is heel erg volwassen geworden in het laatste jaar. 

K.
K. is ook klaar met haar opleiding. Ze heeft fashion en design gedaan. K. is nog niet klaar om zelf een bedrijfje te starten en we zijn nu samen met haar aan het kijken wat de volgende stap gaat zijn. Als ze in Nederland had gewoond dat had ze zeker iets met dieren gedaan maar we kunnen daar (op haar niveau) niks in vinden.  We houden U op de hoogte. Het nieuwe schooljaar begint in Augustus dus ze heeft nog wat tijd om na te denken. K. is degene die altijd alles met onze dieren doet. Ze wast en knipt onze honden en heeft altijd wel een poes bij zich.

B.
B. zit nu als langste thuis omdat de regering besloten heeft dat zijn schooljaar pas eind Mei weer open gaat. Hij zit dus al sinds begin Maart 2020 thuis. Zijn school heeft nu besloten dat ze op kamp gaan zodat ze toch iets te doen hebben en om na meer dan een jaar weer een beetje langzaam in het schoolritme te komen. We hebben hem net weggebracht en hij gaat 14 dagen op kamp. Na een moeilijke periode vorig jaar waarin hij heel erg puberde en zich heel erg afzette gaat het nu weer goed met hem. 

D.
D. was de eerste die weer naar school mocht. Hij was blij dat hij weer naar school mocht maar hij had zijn draai thuis ook wel gevonden. Hij deed zijn huiswerk lekker op zijn gemakje, speelde wat voetbal en basketbal en hielp op de boerderij. Hij is dit jaar echt veranderd van een jongetje naar een jonge man. Hij is tot nu toe nog steeds ontzettend makkelijk en is nog niet echt aan het puberen. Zijn levensdoel is een Playstation op het moment. Ze hebben in ons dorp een bedrijfje waar je voor een klein beetje geld een bepaalde tijd op de Playstation kan spelen. Hier gaat zijn geld tegenwoordig aan op.

D.
Onze lieve D. is ook weer op school. Onze D. is onze dochter die huppelend en lachend door het leven gaat. D. ziet eigenlijk altijd wel het positieve van in. Ze is een gigantische hulp met alle kleintjes en is altijd de eerste die altijd wel wil helpen. Ze kan ook heel goed niks doen. Verder heeft ze dit jaar vooral huiswerk en sieraden gemaakt. Ze vindt het heel erg leuk om lekker te freubelen. Ze is nu weer naar school en doet naast haar school een loodgieters certificaat.

L.
L. is dit jaar erg volwassen geworden. Ze was vorig jaar erg aan het puberen en vooral erg nukkig. Ze had vaak een chagrijnig humeur. Ze lijkt daar helemaal overheen gekomen en ze is weer erg gezellig. L. is heel erg goed op school en heeft ook dit jaar gewoon weer hard doorgewerkt. Ze is nu eindelijk weer op school en daar is ze heel erg blij mee. Ze wil nog steeds heel erg graag een dokter worden. Ze helpt heel veel in de keuken en vindt het leuk om te koken. Het is geweldig om haar weer te zien lachen.

M.
M. is ook weer naar school. M. heeft het heel erg moeilijk gehad op school omdat het haar niet lukte om te leren lezen. (Dit komt vaak voor bij alles wat ze mee heeft gemaakt). We hebben er alles aan gedaan en nu dat ze kan lezen gaat het eindelijk beter op school. Dit jaar is heel erg goed voor haar geweest. De druk van testen en examens waren er af en het leren werd weer leuk voor haar. Ze is dit jaar op een nieuwe school begonnen en ze heeft het heel erg naar haar zin. M. kan nog lekker spelen en geniet heel erg van de nieuwe slack en ninja line. Ze vind het ook leuk om te knutselen en te freubelen.

R.
R. was de gelukkige die als eerste weer naar school kon. Ze zat in het examen jaar en dat was de enigste klas die open was. Ze heeft ondertussen haar basisschool examen gedaan en we zijn nu op de resultaten aan het wachten. R. is heel erg stil de laatste tijd. Ze heeft nergens zin in en wil veel slapen. Het is goed dat ze nu een hele lange vakantie heeft voordat ze aan de middelbare school moet beginnen. We zijn nu de testen aan het doen van middelbare scholen en we hopen dat ze naar de school van haar keus kan. R. is wel erg behulpzaam en helpt vaak bij het koken.

K.
K. is nu iets meer dan een jaar bij ons. Hij is zeven jaar en is op het moment al zijn tanden aan het wisselen. Nu dat het zoveel beter gaat met zijn gezondheid zijn we begonnen om hem elke ochtend les te geven. Hij was heel erg achter en kon nog niet tellen, de kleuren en Engels. (lessysteem is hier in Engels) Hij groeit met de dag en het is echt een lieverd. We zijn steeds in contact met de ouders en we zijn een weg vooruit aan het zoeken maar het contact gaat zeer moeizaam.

In de volgende nieuwsbrief zal ik meer vertellen over de boerderij en onze kinderen die op de boerderij werken.

Lieve groet,
Suzan en Zenon

Naar overzicht