18/9/2021Nieuwsbrief

Velen van jullie vragen zich misschien af hoe het met ons gaat.  We zijn blij om te vertellen dat we allemaal goed uit de corona periode gekomen zijn. De meesten van ons hebben corona gehad. Een aantal van ons heeft nog steeds geen reuk of smaak, maar verder gaat het goed.
De maatregelen zijn gelukkig ook wat versoepeld. We mogen ondertussen weer met drie mensen in een auto en de meeste winkels zijn weer open. We hebben nog wel steeds een avondklok van 7 uur ‘s avonds tot half zes in de ochtend.

Onze kinderen
Het gaat goed met iedereen. Iedereen heeft zich berust in hun lot en we wachten het nieuws van de president geduldig af. Ondertussen zitten de kinderen al twee jaar in dezelfde klas en hebben ze in die twee jaar maar een aantal weken les gehad. 

We hebben ondertussen een leraar ingehuurd voor M. Die geeft haar 6 uur per week les en daarbuiten krijgt ze huiswerk. B. kan zijn opdrachten online vinden en D. krijgt een pakket met opdrachten van zijn school. De school van L. en R. doet helaas niks en wij geven hen nu zelf helemaal les. G. is bezig om haar eigen bedrijfje op te starten, K. is aan het wachten op een vervolgopleiding en M. is aan het werk.
De andere kinderen gaan naar de boerderij. Helaas mogen hun vrienden door de corona maatregelen nog niet komen.
We hebben de afgelopen tijd ook weer wat verjaardagen mogen vieren. We proberen deze dagen altijd speciaal te maken. Het is voor een aantal van hen namelijk een wonder dat ze nog bij ons zijn en het is belangrijk dat ze weten dat we daar heel blij mee zijn.

Ondervoeding
Hier staat het nooit een dag stil. Er gebeurt elke dag wel iets nieuws.
K.
K. heeft een week in het ziekenhuis gelegen. Dit is al de vierde keer in een half jaar tijd. We dachten niet dat hij het zou halen deze keer. Gelukkig is hij weer bij ons thuis en gaat het weer beter. Hij moet een operatie aan zijn keel ondergaan en daar zijn we nu op aan het wachten.

Malaria
Helaas hebben de meeste kinderen die in ons ondervoedingsprogramma zitten, maar thuis slapen, malaria gehad. We hebben de kinderen die bij ons komen en hun broertjes en zusjes allemaal geholpen om naar het ziekenhuis te gaan en om behandeld te worden.

D.
D. is nieuw. Zijn oma heeft hem bij zijn ouders weggehaald. Hij verbleef bij een stiefmoeder. Hij zit onder de littekens, hij kreeg geen eten als de andere kinderen dit wel kregen en is op verschillende manieren mishandeld. Hij is nu veilig bij Oma en we helpen de oma om hem weer aan te sterken. Hij is overdag bij ons en 's nachts bij de oma. De eerste dagen waren erg moeilijk voor hem maar zijn Oma zegt dat ze haar al om 6 uur wakker maakt omdat hij naar ons toe wilt dus ik denk dat dat wel een goed teken is.

Tweelingen
Deze maand kregen we ook de aanvraag voor twee verschillende moeders van tweelingen. Ze hadden hulp nodig voor hun tweelingen omdat het niet zo goed gaat. We hebben besloten om beide gezinnen hulp te bieden. De eerste tweeling is 1 jaar en 8 maanden oud en ze beginnen net met zitten en kruipen. Alle energie dat ze uit hun voeding halen gaat naar het overleven en groeien en niet naar andere dingen. We hebben besloten om ze op dinsdag en donderdag hier te hebben overdag en dat we de moeder voor de andere dagen steeds eten meegegeven.
De situatie van de andere tweeling is een beetje hetzelfde. Ze zijn alleen een stuk jonger.

R., L. en mama
Het gaat heel goed met R. en daarom ging het gezin twee weken geleden naar huis om het zelf te proberen. We zijn helaas na twee dagen al gebeld dat R. ziek was en dat de moeder het niet zelf op kon lossen. Ze zijn na twee dagen dus al weer terug gekomen.

De andere kinderen
Met de andere kinderen gaat het goed. Blijf onze Instagram volgen om deze lieverds te volgen. We posten alleen de verhalen en foto’s van de moeders en kinderen die daar schriftelijk toestemming voor gegeven hebben.

Beter helpen?
We zijn een manier aan het zoeken om deze gezinnen verder te helpen. De meeste moeders die bij ons komen zijn niet of nauwelijks naar school geweest. We hebben nog nooit iemand met een ondervoed kindje gehad die de middelbare school heeft afgerond. De vaders zijn vaak niet in beeld of hebben (vaak) nog kinderen bij andere vrouwen.
Om er voor te zorgen dat de situatie niet weer terugkeert. (de kinderen weer ondervoed en/of de kinderen die zonder scholing opgroeien omdat er geen schoolkosten zijn en dus zelf ook in dezelfde situatie terecht komen)
Om de moeders te helpen is er helaas wel veel meer nodig. Er zijn financiën nodig om voor hun school te betalen en/of een bedrijfje op te starten. Er moet ook een plek zijn waar de kinderen terecht kunnen terwijl de moeder een cursus doet of het bedrijfje op zet. (die nog niet de schoolleeftijd hebben)
Al met al proberen we om genoeg financiën bij elkaar te krijgen zodat we ook een grote invloed hebben op een langer termijn.

Fysio
Het gaat redelijk goed met de kinderen die naar de Fysio komen.
Met 2 kindjes gaat het alleen wat minder goed. R. heeft ineens een tumor in zijn keel. We zijn de moeder nu aan het helpen om een operatie te regelen voor haar zoon.
We hebben ook een meisje van 13 met een hersentumor. Het gaat heel erg slecht met haar en ze heeft palliatieve zorg nodig. Ze krijgt op het moment niet eens een paracetamolletje. Het heeft ons erg aangegrepen en we zijn op zoek naar een Hospice die haar pijnstilling kan geven.

De zorgboerderij
Op de zorgboerd
erij is het erg stil. O., M., J. en W. gaan gelukkig wel weer. We krijgen normaal ook een groep met kinderen van een kinderhuis in Jinja. Zij hebben nu eindelijk toestemming gekregen om te komen dus die zullen er vanaf maandag ook weer zijn.
We houden wel contact met de jongeren en de gezinnen. Zo had A. een grote brandwond opgelopen. Haar ouders hadden er niks aan gedaan en ze waren ook niet voor hulp gekomen. Toen wij het zagen was de wond al zo’n 6 centimeter groot. We hebben haar mee naar het ziekenhuis genomen en het verband wordt nu door onze verpleegkundige elke dag verschoond.

Lieve groet van, Suzan en Zenon

Naar overzicht