24/1/2022Nieuwsbrief

Vanuit Oeganda een heel gelukkig nieuwjaar voor jullie allemaal. We hopen dat u van onze december groet heeft genoten. Een nieuwsbrief in beeld en geluid. Wat zijn we blij dat Zenon elk jaar weer een nieuw lied voor ons opneemt. Deze keer ook een hartelijk dank bericht aan Matthea. Zij heeft dit jaar het filmpje in elkaar heeft gezet. Heeft u de groet toch nog gemist dan kunt U hem hier terug kijken: Filmpje op Youtube

KERSTMIS
Allereerst willen wij u vertellen over ons kerstfeest. Zes van onze kinderen hadden weken geoefend om met kerst een toneelstuk op te voeren, al het eten was gekocht, we hadden lootjes getrokken en waren er helemaal klaar voor.

De week voor kerst traden onze kinderen met hun musical op in een aantal gevangenissen in onze buurt. Op 23 december bleken een aantal teamleden corona te hebben en de volgende dag hadden onze kinderen die in het musical team zaten het ook allemaal. 

We zijn eerst begonnen om deze kinderen te isoleren maar dat bleek al snel niet meer te helpen. Binnen een paar dagen was iedereen wel in mindere of meerdere mate ziek. We zijn met z’n allen in isolatie gegaan. Dat is op zo’n groot terrein en met zoveel mensen nog een hele klus. Twee werknemers zijn met ons in isolatie gegaan en de rest heeft het werk van buitenaf gedaan. Zoals de boodschappen en het werk voor de gezinnen die onze hulp krijgen maar niet bij ons wonen.

Met kerst hebben we lekker gegeten, een kampvuur aangestoken en spelletjes gespeeld.

KERSTPAKKETTEN BOERDERIJ
Gelukkig was het kerstfeest van de boerderij net voor alle corona gevallen en hebben we de jongeren van de boerderij  heel blij kunnen maken. (en hun families) In de ochtend hebben we een speelplaats afgehuurd. Dit is van een andere Nederlandse NGO die elk kind wil laten spelen. Daarna hadden we een lekkere lunch, hebben we gedanst en hebben ze allemaal hun kerstpakket gekregen. Daarna hebben we ze allemaal naar huis gebracht om ook de familie een fijne kerst te wensen.

Ondervoeding
In ons Mama en ik huis is er ook veel gebeurd. We zitten nog steeds helemaal vol. Met de meeste kinderen gaat het nu goed of redelijk. We maken ons wel zorgen om de meesten van hen en het is zwaar om beslissingen te maken. De families zijn voor de feestdagen 10 dagen naar huis gegaan. Ze hebben voor deze dagen meer dan voldoende eten meegekregen, maar helaas kwamen er veel kinderen ziek en weer magerder terug.

We maken ons vaak zorgen om 1 van de jongetjes in ons programma. Hij is 1 van de kinderen die dagelijks komt en ‘s avonds weer bij zijn familie slaapt. Hij heeft sinds zijn geboorte bij 5 verschillende familieleden gewoond nadat zijn vader en moeder hem achter gelaten hebben. Niemand wil eigenlijk voor hem zorgen. De tante die hem nu heeft is heel erg arm en zorgt niet echt voor hem. Nadat wij hem thuis brengen loopt hij vaak tot middernacht alleen over straat. Om 5 uur in de ochtend zien de buren hem vaak weer alleen buiten. (Hij is zes jaar oud)

Wij proberen nog steeds om met de familie te werken maar onze hoop wordt steeds kleiner.  De familie blijft aangeven dat ze zo voor hem zorgen omdat ze geen geld hebben maar ze hoeven in principe alleen maar liefde te geven omdat wij al zijn eten en kleding geven. Hij was na deze tien dagen ook weer heel erg afgevallen en was ziek.

Deze familie heeft nog steeds heel veel counseling nodig. De beslissingen hierin zijn heel erg zwaar en het weegt de laatste tijd heel erg op mijn hart.

We zijn wel heel erg blij om te vertellen dat hij en vijf andere kinderen van het mama en ik huis nu voor het eerst naar school gaan. 

(JA! DE SCHOLEN ZIJN NA TWEE JAAR WEER OPEN) (Daarover dadelijk meer)

We hadden geld over van de kerstactie en hebben besloten om deze kinderen daarvan naar school te sturen. We werken met de armste van de armste gezinnen en ze kunnen al niet genoeg eten voor hun kinderen kopen, laat staan de school betalen.

We willen u vragen om eens aan vrienden en familie te vragen of misschien iemand wel een specifiek kind zou willen ondersteunen om naar school te gaan.  Zodat wij hun school kunnen blijven betalen en ze een kans hebben om uit deze armoede te komen.

Wij kunnen een kindje naar school sturen voor (10 euro per maand voor de regering school) en (25 euro per maar naar een betere privé school) In deze prijs zit de lunch voor de kinderen, hun uniform, hun boeken en alle andere dingen die ze mee naar school moeten nemen zoals wc papier en bezems.

WEER NAAR SCHOOL
Ja! Toen krijgen we op de laatste dag van het jaar eindelijk te horen dat alle kinderen weer op 10 januari weer naar school mochten. Na twee jaar was het eindelijk zo ver.
Ja, onze scholen zijn gewoon 83 weken dicht geweest.
We waren allemaal zo ontzettend blij maar het is wel erg wennen. Het is ineens zo stil in huis.


AUTO’S
In de kerstvideo heeft u de auto’s al kunnen zien maar hierbij nogmaals een hartelijke dank. Het zijn twee auto’s geworden in plaats van 1 grote. Dit in verband met de benzine consumptie. Als we met weinig mensen zijn dan kunnen we de kleine auto gebruiken en als we met velen zijn dan gebruiken we er twee.

Bijen
Helaas is er deze week ook iets heel ergs gebeurd. Een zwerm bijen heeft (vanuit het niets) onze honden aangevallen. Twee honden hebben dit helaas niet overleefd. Twee andere honden waren heel slecht maar daar gaat het nu helaas weer iets beter mee. 1 hond is wel aan 1 oog blind geworden.

Zenon heeft de honden proberen te redden en is ook heel vaak gestoken. Gelukkig heeft hij er buiten de pijn niks aan overgehouden.

Liefs Suzan en Zenon

Naar overzicht