6/3/2022Nieuwsbrief

Als ik aan februari denk dan denk ik altijd aan een rustige maand. Dat was het deze maand ook wel. Voor het eerst in twee jaar is het weer echt rustig op ons terrein. Het leek alsof onze lichamen dit ook door hadden. We werden helaas allemaal erg ziek en ons hele gezin belandde in bed. Het was een mengeling van malaria en de griep. Het heeft drie weken geduurd voordat er niemand meer koorts had.

Malaria
We zijn heel erg bezig met het overwinnen van malaria. We hebben op het moment 4 personen die maar niet van de malaria af komen. Na de medicatie gaat het een paar dagen beter en dan zijn ze weer ziek. De malaria blijft in het lichaam zitten en is resistent tegen de medicatie die we nemen. Vooral Jeremy en Elisabeth (van mama and me) blijven steeds ziek. Na heel veel ziekenhuis bezoekjes en nieuwer soort medicatie lijkt het nu eindelijk goed te gaan.

Malaria is en blijft een hele erge ziekte. Er overlijden zo veel mensen aan en je bent er ook zo ontzettend ziek van. We hopen dat er snel een vaccinatie of iets ontwikkeld wordt.

Mama and me
Wat zijn we blij met de aanmeldingen die binnen kwamen om een aantal kinderen van ons mama and me project naar school te sturen. Wij hebben de moeders nog nooit zo gelukkig gezien. Veel van de moeders die bij ons komen zitten in uitzichtloze situaties en vele hebben de hoop op een betere situatie opgegeven. Vele moeders zijn depressief. Deze moeders zijn vaak voor langere tijd bij ons. Behalve dat het mooi is om de kinderen vooruit te zien gaan is het ook prachtig om te zien dat de moeders weer hoop krijgen en dat ze weer een toekomst kunnen zien. Die lach op hun gezicht is zoveel waard want als de moeder het gewicht van haar gezin niet kan dragen dan zal het nooit goed gaan met de kinderen.

We zijn hard bezig om een project op te zetten voor deze moeders. Daarover zullen we U binnenkort meer vertellen.

Alle kamers van het mama and me project zitten nog steeds vol.

Deze week hebben we voor alle kinderen een pyjama gekocht. Zijn ze niet allemaal schattig.

(1 familie was er hier niet omdat ze naar een begrafenis waren en de oudere kinderen waren nog op school.)

We willen de donateurs die hebben aangegeven deze kinderen te steunen heel hartelijk danken.

De zorgboerderij
Op de boerderij zijn we druk bezig met het leren van een bepaalde manier van het telen van groenten. Deze methode heet Farming God's Way. Dit is een natuurlijke manier van verbouwen. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt maar alleen natuurlijke middelen. De afgelopen tijd hebben de jongeren hier hard mee geoefend. We hebben de jongeren in 4 groepen verdeeld waarbij elke groep een stukje land heeft. De groepjes mochten zelf kiezen wat ze wilden verbouwen. Ze kozen voor onder andere: Mais, sperziebonen, uien, kool en wortelen. Hierdoor zien ze meerdere soorten gewassen groeien. Na 5 dagen kwamen de 1e plantjes al boven. De jongeren vinden het allemaal erg leuk om te zien hoe de plantjes groeien en geven de plantjes trouw elke dag water. Ze kijken al uit naar de dag dat ze alles kunnen oogsten.

Deze week stond ook in het teken van maïs. Alle maïs werd door de jongeren geoogst en van de kolven gehaald. Daarna maken we er zelf poscho van. Deze poscho eten de jongeren van de boerderij dan weer.

Deze maand zijn we ook druk bezig geweest met huisbezoeken en om te kijken op welke manier we de jongeren kunnen helpen om ook in de thuissituatie zelf geld te verdienen. De eerste kleine projecten zijn al van de grond. We zijn zo trots op ze!

Liefs, Suzan en Zenon

Naar overzicht