Hallo allemaal!
Hier weer wat nieuws uit Oeganda. Als ik eerlijk moet zijn was dit qua werk niet echt de leukste maand. Er komt heel veel werk bij kijken om in Oeganda een officiële NGO te zijn. Deze maand kwamen we om in het kantoor werk voor de organisatie. Heel veel papierwerk. Als je het hier over papierwerk hebt dan kun je in dezelfde zin ook corruptie zeggen. We moeten altijd strijden tegen de corruptie.
Veel bezoekers vragen of we steun krijgen bij ons werk in Oeganda. Dit is helaas niet zo en we moeten juist veel geld betalen om te mogen bestaan.
We hebben gelukkig een heel goed team om ons heen.
We hebben bijvoorbeeld een fulltime office manager die het meeste van het papierwerk doet. Ze doet ook de financiën van onze stichting en helpt mij (Suzan) vaak in mijn werk als vertaler. Wij nemen ons petje af voor Angela, want ze heeft geen gemakkelijk werk. Het is heel stressvol om dit papierwerk hier te kunnen doen.
We hebben ook een fulltime social worker. Zijn naam is Iddi. Iddi zorgt dat elk kind een dossier heeft waar alle informatie over het kind in zit. Iddi doet ook vooral het research werk en de meetings. Als een kind bij ons komt interviewt hij de ouders, de grootouders, de lokale leider en iedereen die betrokken is bij het kind. Daar vanuit maken we een plan hoe we het kind en de familie het beste kunnen helpen. Bij de moeilijkere zaken heeft hij meetings met alle betrokkenen zoals alle buren en de belangrijkste mensen uit het dorp.
Hij geeft samen met Suzan les en informatie aan de ouders/moeder. Iddi is een grote aanwinst voor HSH.
Moeilijke familie situaties
Buiten het papierwerk was het ook een stressvolle maand door wat er allemaal gebeurd is in de families die we helpen.
Zo is K. zijn gezin helemaal opgesplitst. Ik kan er door privacy redenen niet zo heel veel over zeggen, maar op de begrafenis van K. zijn oma zijn al zijn andere broertjes en zusjes weggegeven. Alle 7 kinderen wonen nu verspreid over het hele land. Het is goed dat de familie in heeft gezien dat het zo niet langer ging en dat de kinderen bij de ouders zouden overlijden, maar de situaties waar de kinderen nu in zitten zijn ook niet ideaal. (Helaas doet de politie hier helemaal niks en jeugdbescherming is er niet)
We hebben de tweelingzus van K. gelukkig gevonden. We hebben haar na veel gesprekken bij een andere familie kunnen settelen en ze gaat ondertussen weer naar school. (Ze heeft via ons een sponsor) De oudste is, bij het gezin dat haar mee had genomen, weggelopen. Ze is nu tijdelijk hier, maar we proberen ook voor haar een plekje te vinden. In de tussentijd hebben we haar hier terug op haar oude school geplaatst.
De ouders zijn ook uit elkaar en de moeder heeft een nieuwe vriend. De vriend (en de moeder) wil niet voor de kinderen zorgen. We hebben hier de afgelopen maand heel veel vergaderingen over gehad en hebben veel gereisd om aan deze situatie te werken. K. is nog steeds bij ons en de situatie is nu nog gecompliceerder geworden. Gelukkig weten we nu dat in ieder geval 3 van de kinderen veilig zijn. We zijn nog op zoek naar de andere kinderen.
We hebben nu een aantal van dit soort situaties waar we aan werken.
Gelukkig is er ook goed nieuws. We hebben namelijk een verstandelijk gehandicapte vrouw die het afgelopen half jaar bij ons heeft gewoond met haar baby. Ze is zelf niet in staat om voor het jongetje te zorgen en niemand in de familie wilde deze taak over nemen. Na een aantal bijeenkomsten met de hele familie hebben we eindelijk iemand in de verre familie gevonden die wel voor de moeder en haar zoontje wil zorgen. Dit is heel erg goed nieuws, omdat we maanden lang dachten dat het jongetje misschien voor adoptie afgestaan moest worden. Het jongetje is ondertussen 7 maanden oud en groot genoeg om bij zijn familie te gaan wonen. Ze zullen aankomende vrijdag een nieuwe start gaan maken.
We hebben ook een aantal nieuwe gezinnen op mogen nemen. De babymelk heeft al veel kindjes mogen helpen.
Naar school
Alle HSH kinderen zijn weer naar school. Na bijna drie maanden vakantie was het weer tijd voor school. M. zit ondertussen in het examenjaar van de middelbare school en Br. in het examenjaar van de middelbare school.
Bezoek
De laatste maand hebben we ook iets meer dan twee weken bezoek gehad uit Nederland. We hadden een groep van een middelbare school en begeleiding. Ze hebben flink hun handen uit de mouwen gestoken en ons winkeltje is bijna af. Waar we alles van onze eigen boerderij gaan verkopen en waar de moeders les krijgen.
Boerderij
Op de boerderij gaat alles zijn gangetje. Het nieuwe schooljaar is daar ook begonnen.
De Time Tebow organisatie had weer een gala georganiseerd voor gehandicapte kinderen/jongeren in Oeganda. Een avond waar ze helemaal in de spotlight staan. Onze jongeren mochten ook allemaal komen. Dit is van allemaal hun favoriete moment van het jaar en ze hebben ontzettend genoten.
Malaria
Helaas blijft J. malaria houden. Ondanks dat hij goed en met sterke medicatie via het infuus wordt behandeld komt het steeds terug. De doktoren gaan nu verder kijken en nog eens kijken wat ze kunnen doen. Behalve dat het echt heel vervelend is voor J. is het ook zwaar voor ons. Hij moet steeds aan het infuus twee keer per dag. Vaak ook ‘s nachts.
Liefs Suzan en Zenon
Nieuws vanuit het bestuur.
Judo bedankt!
Sinds het begin van HSH is Judo betrokken geweest bij HSH. Vanaf 2008 heeft hij Suzan en Zenon enorm geholpen bij de administratie van de organisatie. Helaas lukt het vanwege omstandigheden niet meer om deze werkzaamheden uit de te voeren. We willen Judo enorm bedanken voor zijn inzet voor HSH en gaan hem missen!
Wilde ganzen
Farming gods way project in samenwerking met Wilde Ganzen.
Op Home Sweet Home wordt al gewerkt volgens de farming gods way principe. Dit is een methode waarbij liefdevol omgegaan wordt met de natuur. Er wordt niet diep in de grond geploegd en op de bodem wordt een laag van bladeren en plantenresten gelegd. Deze manier van farming en goede zorg voor de bodem biedt voordelen zoals: het voorkomen van erosie en het vasthouden van voldoende water waardoor planten beter beschermd zijn tegen ongedierte en ziektes.
Voedselzekerheid voor 35 gezinnen via "Farming Gods Way''
Samen met Wilde Ganzen is het project ontstaan om 35 gezinnen op te leiden in Farming Gods way. Met als doel deze gezinnen zelfredzaam te maken. Het Buikwe district is een agrarisch gebied. De grond is hier zeer vruchtbaar en er groeien cassave, groene bananen, zoete aardappel, mais en bonen.
Omdat veel moeders alleenstaand zijn en niet genoeg inkomen hebben, krijgen de kinderen niet voldoende voedingsstoffen binnen om goed te kunnen groeien. Er is hongersnood en veel ondervoeding. Met dit project hopen wij de moeders zelfredzaam te maken door hun eigen voedsel te kunnen verbouwen op een natuurlijke manier die goed werkt.
Supportactie
Je kunt HSH nu ook steunen door loten te kopen via Supportactie. Supporters steunen ons door een maandlot t.w.v. € 5,50 te kopen, waarvan 80% naar ons doel gaat. Supporters maken iedere maand kans op mooie prijzen met de Supportactie loterij. www.supportactie.nl/steun/home...
Succes kerstactie
Afgelopen december hebben kerstacties gehouden en dit heeft onze verwachtingen overtroffen! Elke dag is het doel behaald en zelfs meer. We zijn de sponsors heel dankbaar, er was zelfs een sponsor die elke dag een groot bedrag over maakte naar HSH. Geweldig!
Doel 1 : wasmachine
Doel 2: wasbare luiers
Doel 3: Beddengoed en kleding
Doel 4: Kerstviering
Doel 5: Schoolboeken en materialen
Doel 6: Overall en laarzen
Doel 7: Voeding en flesjes
Doel 8: Mosquito netten en horren
Donateurs
We hebben inmiddels 400 vaste donateurs en daar zijn we ontzettend blij mee! Vaste donateurs zijn ontzettend belangrijk voor HSH, omdat we daarmee ons voortbestaan kunnen garanderen voor de komende jaren. Mochten mensen in jullie omgeving op zoek zijn naar een vast doel om te sponsoren, denk dan aan HSH.
Liefs het bestuur
Naar overzicht