27/4/2020Nieuwsbrief

Hallo alle lieve sponsors, Deze keer een wat kortere nieuwsbrief. Want tja, wat gebeurt er als je al 6 weken je huis niet hebt verlaten.

Hallo alle lieve sponsors,
Deze keer een wat kortere nieuwsbrief. Want tja, wat gebeurt er als je al 6 weken je huis niet hebt verlaten.


De corona tijd
Ondanks dat er in Oeganda nauwelijks corona is en er nog niemand is overleden zijn de regels hier heel veel strenger dan in Nederland. Dit moet ook wel, omdat de zorg er hier niet klaar voor is. Er is in het land maar een aantal beademingsmachines en heel veel mensen die achterliggende ziektes hebben zoals HIV and TB.


Ondertussen leven we nu de afgelopen weken met de volgende regels.

  • Geen vliegverkeer of doorgang bij de grenzen. (Alleen voor vrachtwagenchauffeurs die eerst getest worden).
  • Een nachtklok. Niemand buiten van 19:00 tot 6.30
  • Geen persoonlijk vervoer/auto's.
  • Motors (1 persoon met alleen cargo) tot 5 uur. (Was 2 uur)
  • Alle scholen geslotenIedereen moet 4 meter afstand houden.
  • Alle winkels behalve supermarkten en eetkraampjes zijn dicht.
  • Mensen die hun supermarkt of eetkraampje open willen houden moeten bij hun supermarkt of kraampje slapen.
  • Als fabrieken open willen blijven dan moeten de werknemers daar slapen.

Er zijn vast nog meer regels maar dit zijn de belangrijksten.


Wat houdt dit in voor ons project?
De boerderij en de fysio zijn gesloten. Dit is een verdrietige beslissing maar helaas een beslissing die nodig was.
Ons ondervoeding programma is open voor de kinderen die we al hadden.


Zorgelijk
April 4Ondertussen is de situatie zorgelijk. Bijna iedereen kan niet werken en doordat mensen per dag leven en geen bankrekeningen of spaargeld hebben kunnen veel mensen niet eens eten.
Doordat er geen vervoer is kunnen mensen niet bij de ziekenhuizen komen en gaan er mensen dood door de regels en niet door de Corona.
Wij maken ons ook erg zorgen over alle kinderen die al heel weinig te eten hadden en op het randje van ondervoeding zaten. We verwachten dat we het wel druk zullen krijgen nadat de lockdown voorbij is.
We hebben zelf al een aantal families geholpen met eten, maar hebben er helaas de financiën niet voor om meer mensen te helpen.
Als U een gezin zou willen helpen om te kunnen eten de komende weken dan kunt een een bedrag naar ons overmaken op onze rekening. Onder vermelding van corona. Dan zorgen wij dat de mensen die het echt nodig hebben eten krijgen.


Vrijwilligers
We hadden veel vrijwilligers die ons een handje wilde komen helpen. Helaas is er al een aantal niet kunnen komen.
De vrijwilliger die we hadden zat bijna twee weken extra bij ons vast. (Wat eigenlijk niet zo erg was omdat we haar nog wel een jaar hadden willen houden.) Ze is uiteindelijk met een repatriëring vlucht terug naar huis kunnen vliegen. Hieronder een stukje van haarzelf over haar tijd bij ons.


Christina schrijft
:
De afgelopen weken heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij Home Sweet Home. De hoofdreden van mijn bezoek was het opzetten van een pictogrammensysteem. In de weken dat ik daar werkte is het gelukt om een laagdrempelig systeem op te zetten, dat ook na mijn vertrek makkelijk gebruikt kan worden.

Naast het opzetten van het pictogrammensysteem voor de boerderij waren er veel andere werkzaamheden die gedaan konden worden. Zo heb ik geholpen met het thuisonderwijs en hielp ik ’s avonds één van de kinderen met het maken van het huiswerk. Ook bij het ondersteunen bij het project voor de ondervoede kinderen kon ik mijn energie kwijt. Even met de kinderen spelen of relaxen en ook het stimuleren tot het lopen was leuk om te doen.

Verder heb ik ook veel op de boerderij meegeholpen. Het is mooi om te zien hoe gehandicapte kinderen met mij konden communiceren ondanks dat we niet altijd dezelfde taal spraken en ondanks dat sommigen helemaal niet konden praten. Ze wisten me goed aan het werk te zetten. Samen zorgden we dat de dieren verzorgd werden en andere klussen werden gedaan, zoals het oogsten van mais en het verwerken daarvan.

Het was een hele mooie ervaring om hier vrijwilligerswerk te mogen doen. Ik kon zo meedraaien in het dagelijkse leven in Home Sweet Home, de Ugandese cultuur proeven en ook gewoon lekker de handen uit de mouwen steken op de boerderij.

Kinderen thuis
Ondertussen zijn al onze kinderen alweer bijna 6 weken thuis. Ons leven ziet er nu vooral uit met thuis onderwijs, thuisonderwijs en thuisonderwijs. Allemaal verschillende groepen en scholen en geen les via de computer betekent heel veel werk.
april 5 april 1

Pasen
We hebben een eenvoudige maar fijne Pasen achter de rug. We hebben lekkere frietjes gegeten en gezellig met elkaar rond het kampvuur gezeten.

Naar overzicht