6/4/2021Nieuwsbrief

We zijn nu een aantal weken terug in Oeganda nadat we twee en halve maand in Nederland door hebben gebracht. Het was een verblijf (In Nederland) met heel veel emoties. We begonnen verdrietig toen we het verlies van mijn moeder moesten verwerken en daar omheen alles moesten regelen. Het was ook een fijne tijd, omdat we nieuwe ervaringen op hebben gedaan. Het was ook relaxt, omdat we even weg waren van de constante werkdruk en hulpvraag.

We hadden graag meer willen doen, maar dit was door de corona en doordat we geen auto hadden moeilijk. Het was zeer moeilijk om met vijf kinderen en alle bijbehorende spullen te reizen. Er zijn veel mensen die we willen bedanken voor alles wat ze voor ons gedaan hebben. Er zijn mensen die onze reis financieel mogelijk hebben gemaakt. Bedankt! Er zijn mensen die ons hun huis te leen hebben gegeven. Bedankt! Er zijn mensen die ons vervoert hebben. (bedankt) En er zijn mensen die ons emotioneel en spiritueel bij stonden. En veel mensen hebben zelfs een mengelmoesje van alles voor ons gedaan.

Er zijn woorden te kort voor wat dit voor ons betekend heeft! We voelden ons zeer geliefd. We hopen dat we jullie ook een keer zo kunnen verwennen.

Tijd in Nederland
Veel mensen wilden graag weten wat onze kinderen van Nederland vonden. Hier is hier een lijstje van een aantal dingen die ze geweldig vonden en een lijstje van dingen die ze minder vonden.

Fijn/Leuk/Goed:

 • Altijd water, stroom en internet.
 • Je hoeft niet elke dag te douchen.
 • Drinken uit de kraan.
 • Overal speeltuintjes 
 • Heel veel vrijheid. Voor het eerst buiten de deur/poort gespeeld zonder ons erbij.
 • Eten, eten en nog meer lekker eten.
 • Machines die voor je vegen (stofzuigers) machines die je afwas doen. (afwasmashines) machines die je kleren drogen (droger) machines die je friet bakken en noem maar op.
 • Iedereen was lief voor ons.
 • De lift en roltrappen.
 • Iedereen is vriendelijk en niemand roept ‘muzungu’ wat blanke betekent. (voor Elias en Danley)

Niet Fijn/Niet leuk:

 • Altijd je schoenen en jas aan moeten doen voordat je naar buiten gaat.
 • Dat je handen bevriezen
 • Koud
 • Staying in the house for 10 days when we needed to be in quarantine

Spullen mee terug
We willen ook iedereen bedanken die ons spullen op hebben gestuurd. Sommige spullen kwamen rechtstreeks van de bedrijven en we hebben die mensen niet persoonlijk kunnen bedanken omdat er geen naam bij stond. Bedankt!

We hebben uiteindelijk veel spullen mee kunnen nemen. Ondertussen hebben alle pleegkinderen en alle bedden van het ondervoedingshuis nieuwe lakens en hoezen kunnen krijgen. Het ondervoedingshuis heeft ook nieuw speelgoed en er is weer een verzameling aan nieuwe kleren die alle kinderen die binnen komen kunnen krijgen.

De melkmachine doet dagelijks zijn werk en de kinderen spelen dagelijks met de slackline. Er is nog veel meer gegeven en alles heeft zijn plekje gekregen of zal binnenkort gebruikt worden.

We hebben ook alles meegenomen om zelf zuurkool te maken. Zuurkool is erg gezond en wie weet staat er binnenkort dus zuurkoolstamppot op het menu.

Weer terug
We zijn meteen weer in het leven hier gesprongen. Ongeveer 5 minuten nadat we aangekomen waren zijn we weer aan het werk gegaan en we hebben de afgelopen maand nog geen dag vrij gehad. 

We zijn druk bezig om alles weer op te pakken en om te veranderen. De eerste week was het geweldig om thuis te zijn. Daarna hadden we het even moeilijk om weer onze draai te vinden maar we zijn nu weer helemaal gewend en hebben ons ‘normale’ leventje weer opgepakt.

Onze pleegkinderen zijn ondertussen al een jaar niet naar school geweest en vervelen zich ontzettend. In Februari zouden ze aan het nieuwe schooljaar beginnen. (In December en Januari is de grote vakantie) Ondertussen zijn we weer met thuisonderwijs begonnen en na wat gepuf en gezucht zit iedereen weer in zijn of haar ritme.

We hebben ondertussen gehoord dat de kinderen nog steeds in het vorige schooljaar zitten en dat iedere klas om beurten naar school mag. Zo zijn er van elke school maar twee of drie klassen tegelijk aanwezig en kunnen ze dus de afstand houden die de regering wil.

De coronacijfers liggen hier trouwens (volgens de regering) ongeveer op 30 positive gevallen per dag.  (44 miljoen mensen in Oeganda)
Dit betekent voor ons dat we steeds 1 of 2 kinderen op school hebben en de andere nog gewoon thuis. 

De jongste kinderen zijn ook weer aan hun thuisonderwijs begonnen. Ik geef hen zelf dagelijks les. We zijn nog steeds hard op zoek naar een leraar voor hen dus als U iemand kent die interesse heeft dan houden we ons aanbevolen.

Boerderij
Na een moeilijk Corona jaar mochten dan eindelijk weer alle jongeren tegelijk op de boerderij hebben.
Wat is het weer een plezier om al hun vrolijkheid weer op ons terrein te hebben en om ze weer allemaal bij elkaar te hebben. Ze hebben elkaar heel erg gemist en ze geven elkaar constant knuffels.

We konden vanuit Nederland ook nieuwe uniforms (voetbalpakjes) meenemen. Iedereen heeft ondertussen hun nieuw uniform gekregen en het ziet er allemaal erg vrolijk uit omdat onze hele boerderij nu oranje kleurt.

Het regen seizoen gaat bijna weer beginnen en we zijn druk bezig om de tuin voor te bereiden. Met de dieren gaat het goed! We hebben een nieuw kalfje en 12 biggetjes welkom mogen heten.

Op het moment hebben we veel Chinese kolen en krulandijvie op het land dus dat eten we de laatste tijd veel.

Ondervoeding
Op dit moment wonen er drie moeders met hun kinderen (7) bij HSH. K. woont ook nog bij ons en we hebben V. die in de ochtend komt en s’ avonds weer naar huis gaat. Het is een mooi stel bij elkaar. V., E. en A. gaat het ondertussen een stukje beter. Ze krijgen beetje bij beetje genoeg energie om mee te doen met de activiteiten.

Malaria
Deze nieuwsbrief is een beetje vertraagd omdat ik (Suzan) erge malaria had. Ik heb vaker malaria gehad maar deze keer was het zeer heftig. Helaas hebben ook een aantal van de kinderen het gehad.

Het is echt malaria seizoen bij ons en het hele dorp lijkt het te hebben. We hebben gelukkig het geld om medicatie te kopen en we zijn dus gelukkig allemaal vrij snel weer beter.

Onderwijs
We zitten met het onderwijs van D., B., E., D. en R. heel moeilijk. Ik (Suzan) moet hen naast mijn werk voor HSH namelijk zelf onderwijs geven. Ik moet een voltijd baan combineren met het lesgeven van vier verschillende groepen.
Wij kunnen de (betere) scholen van ons salaris niet betalen en daarom zitten we behoorlijk in een spagaat. Ik doe mijn uiterste best om het beide goed te doen maar door de tijdnood moet er altijd iets het ontgelden.

Wij zijn nu al een tijdje naar een oplossing aan het zoeken. We hebben nu al een aantal jaar een vacature uitstaan voor een leraar die mij zou kunnen helpen. Helaas is er een lerarentekort in Nederland en is dit nog steeds niet gelukt.
Een aantal kinderen die wij kennen gaan met een beurs naar school. We zijn ook al langer aan het kijken of we zo’n beurs kunnen vinden zodat de kinderen hier naar school zouden kunnen gaan.

Kent U iemand die hier wel voor langere tijd les zou willen geven? Kent U een organisatie die beurzen uitreikt aan kinderen? Wij houden ons aanbevolen voor alle ideeën en informatie die U heeft.

Naar overzicht